Ο πολιτισμός είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους και απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από εθνική και ιδεολογική ταυτότητα. Είναι σαφές ότι, τον πολιτισμό δεν τον ορίζουν σύνορα, ούτε παράγεται για να κοσμήσει συγκεκριμένα δωμάτια και κτίρια. Είναι αυτονόητο ότι, δεν απευθύνεται στη μονάδα, αλλά αντίθετα, και ευτυχώς, στο σύνολο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, καθήκον εκείνων που καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό είναι να ενισχύουν τον πλουραλισμό και να επικροτούν πρωτοβουλίες διάχυσης των παραγόμενών του στην κοινωνία.
Εντύπωση προκαλεί η άποψη, που λίγο πολύ υπερθεματίζει ότι η κλασική μουσική πρέπει να ακούγεται μόνο στο μέγαρο μουσικής, οι ζωγραφικοί πίνακες να εκτίθενται μόνο σε γκαλερί και τα ποιήματα να διαβάζονται μόνο σε λέσχες ανάγνωσης ποιητικού λόγου!
Δεκαετίες τώρα, μεγάλα μουσεία σε όλον τον κόσμο «δανείζουν» συλλογές τους το ένα στο άλλο, για να δίνουν τη ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να «κοινωνά» την καλλιτεχνική τους αξία. Αν δεν γινόταν αυτό, κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ολλανδία ή την Ιταλία δεν θα είχε την ευκαιρία θαυμάσει έργα του Σεζάν ή του Βαν Γκογκ που φιλοξενήθηκαν στην Εθνική μας Πινακοθήκη, για παράδειγμα.
Η φιλοξενία καλλιτεχνικών έργων από μουσεία και πινακοθήκες δεν είναι μια πρωτόγνωρη ή πρωτοφανής ενέργεια. Είναι γεγονός που συνηθίζεται στο χώρο του πολιτισμού.
Το γεγονός ότι η Πινακοθήκη της Χίου θα φιλοξενήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα νέα καλλιτεχνικά έργα, φυλάσσοντας προσωρινά τα υπάρχοντα, μέχρι τα τελευταία να επανατοποθετηθούν και πάλι προς έκθεση δεν αποτελεί μια επαναστατική πράξη. Στο πλαίσιο, μάλιστα του Chios Photo Festival, η ενέργεια αυτή, μόνο προβολή θα εξασφαλίσει στην Πινακοθήκη και την ίδια τη Χίο.
Παρά το πλούσιο καλλιτεχνικό παρελθόν της Χίου, στατικές, πολλές φορές, αντιλήψεις, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι, κάπου, μπορεί να ανοίγονται και άλλοι ορίζοντες.
Η δυνατότητα να δει κανείς χώρους με άλλη ματιά, η αφορμή για τους Χιώτες να ξαναμπούν σε χώρους που έχουν χρόνια να περάσουν το κατώφλι τους, η έννοια της πολυχρηστικότητας των χώρων, αλλά και η προσέγγιση της διαφορετικότητας των μορφών της καλλιτεχνικής έκφρασης, πιθανότατα, διασαλεύει την αντίληψη ορισμένων για τη σχέση χώρου – Τέχνης..
Η Τέχνη, όπως και οι τρόποι με τους οποίους αυτή επι – κοινωνείται, είναι ένα δυναμικό στοιχείο που διαμορφώνει και διαμορφώνεται στην κοινωνία. Με γνώμονα και οδηγό, τον σεβασμό στον καλλιτέχνη, την ιστορία και το έργο του πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, γιατί μόνο έτσι θα κάνουμε βήματα προς τα μπρος, αφήνοντας πίσω μας τις όποιες αγκυλώσεις.
Απόψε, στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων εγκαινιάζεται η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων του Chios Photo Festival, με θέμα: «Πρόσωπα». Τις επόμενες μέρες, θα φιλοξενηθούν ανάλογες εκθέσεις σε χώρους, όπως, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (νέος χώρος), της Δημοτικής Πινακοθήκης κ.α.
Από το Γραφείο Τύπου