ΣυμμετοχήτουΚαθηγητήΙωάννηΨυχάρηστο 63οΣυνέδριο ERSA: Regional Science Dialogues for Peace & Sustainable Development

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συμμετοχή του Καθηγητή Ιωάννη Ψυχάρη στο 63ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης (ERSA) με θέμα «Regional Science Dialogues for Peace and Sustainable Development», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Αζόρες της Πορτογαλίας, από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου 2024. Στο συνέδριο παρουσίασε τμήμα των εργασιών που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο CHIOS Lab, το οποίο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FUTURESILIENCE (Νο. 101094455) με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων στην Ευρώπη.

Η παρουσίαση του Καθηγητή κ. Ψυχάρη με τίτλο «Εντοπισμός μεγάλων τάσεων: συμμετοχική μελέτη για την ανθεκτικότητα της Χίου κατά την προσφυγική κρίση» εστίασε στη μελέτη της επίδρασης της προσφυγικής κρίσης στο νησί της Χίου. Ο Καθηγητής ανέλυσε τις προκλήσεις που προέκυψαν από τη μεγάλη ροή προσφύγων που έφτασαν στο νησί υπό δύσκολες συνθήκες, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στρατηγικές ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, καθώς και προώθησής της ως μια συλλογική διαδικασία μετασχηματισμού των κοινωνιών.

Η μελέτη βασίστηκε στη «συμμετοχή» και τη «δέσμευση» πολιτών και ποικίλων ενδιαφερομένων μερών, οι οποίοι, μέσα από τη χρήση ημι-δομημένων ερωτηματολογίων, μιας πλατφόρμας συμμετοχής πολιτών, αλλά και προσωπικών επαφών μέσω άμεσων αλληλεπιδράσεων και οργανωμένων συζητήσεων, έδωσαν βασικές πληροφορίες για την επίδραση της μεταναστευτικής κρίσης στο νησί. Οι συμμετέχοντες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φορέων, όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Διεθνείς οργανισμούς, πολίτες, κλπ.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης συνοψίζονται παρακάτω:

  • Απασχόληση και Ευκαιρίες: Εντοπισμός ευκαιριών για άτομα και επίλυση νομικών και επικοινωνιακών κενών.
  • Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι: Αντιμετώπιση της αποσύνδεσης μεταξύ περιβαλλοντικών κινδύνων και συλλογικών κρίσεων.
  • Εκπαίδευση: Επισήμανση της εκπαίδευσης ως κεντρικό στοιχείο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
  • Γνώση και Συλλογική Σοφία: Έμφαση στη σημασία της τοπικής αλληλεγγύης και της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς.
  • Φέρουσα Ικανότητα: Σημασία της εξέτασης της ικανότητας του νησιού να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις και της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών ανταπόκρισης.

Η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε την ανάγκη για ολιστικές και περιεκτικές προσεγγίσεις στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας, αξιοποιώντας τη συλλογική γνώση και εμπειρίες για την ενίσχυση της κοινότητας απέναντι σε τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.