Η κοινότητα του προγράμματος FutuResilience συγκεντρώθηκε στη Ferrara την 6η Νοεμβρίου 2024, για τη διοργάνωση ενός καινοτόμου εργαστηρίου αμοιβαίας μάθησης, το οποίο φιλοξενήθηκε από το Università degli Studi di Ferrara. Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στη δημιουργία ανθεκτικών πολιτικών μέσω ανταλλαγής γνώσεων και διαδραστικών δραστηριοτήτων, με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του προγράμματος, πρεσβευτών από τα FutuResilience Labs μεταξύ των οποίων είναι και το εργαστηρίου της Χίου.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το διεθνές συνέδριο με τίτλο “Σχεδιάζοντας Πολιτικές για μια Ανθεκτική Ευρώπη”. Το συνέδριο περιλάμβανε ομιλίες από σημαντικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές, όπως οι Giliberto Capano (UNIBO), Francesco Nicolli (UNIFE), και Valeria Rijana (IUC), οι οποίοι παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των πολιτικών ανθεκτικότητας. Ο συντονισμός του συνεδρίου έγινε από τους Matias Barberis (EFIS) και Roberto Zoboli (UNICATT), ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη δημιουργίας πολιτικών που να είναι προσαρμοστικές και να ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Ευρώπης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
Το απόγευμα της πρώτης ημέρας, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη σεναρίων για τη διαχείριση κρίσεων, εστιάζοντας στη βελτίωση της προσαρμοστικότητας των πολιτικών στις ανάγκες των κοινωνιών. Παράλληλα, έγινε συζήτηση για το ρόλο των πολιτικών επιχειρηματιών στην αξιοποίηση των “παραθύρων ευκαιριών” που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια κρίσεων και τη δυνατότητα αυτών να οδηγήσουν σε πολιτικές που προάγουν την ανθεκτικότητα.
Στη δεύτερη ημέρα του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες εστίασαν στη χρήση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών ενοτήτων. Ξεκίνησαν με τη συζήτηση γύρω από τη Πολιτική Επιχειρηματικότητα, τις Κρίσεις και την Αλλαγή Πολιτικής, όπου οι Evangelia Petridou και Jörgen Sparf (NTNU SR) παρουσίασαν τον ρόλο των πολιτικών επιχειρηματιών στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω της αλλαγής πολιτικών σε περιόδους κρίσης. Ακολούθησε η ενότητα για την Ανθεκτικότητα ως Κοινό Αγαθό, στην οποία οι Giovanni Marin, Chiara Lodi και Aung O. (UNIURB) παρουσίασαν στρατηγικές για την προώθηση της ανθεκτικότητας ως κοινής αξίας, με έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας και συλλογικής δράσης.
Η ημέρα συνεχίστηκε με την παρουσίαση της Χρήσης Agent-Based Modelling (ABM) από τους Burak Can και την ομάδα του UM, οι οποίοι εξήγησαν πώς το ABM μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ανάλυση και τη σχεδίαση πολιτικών, προσομοιώνοντας την αλληλεπίδραση διαφορετικών παραγόντων σε κρίσιμα σενάρια.
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν εργαλεία όπως το MiroBoard για τη διευκόλυνση συζητήσεων, την ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη συνεργασιών μέσα από ομαδικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, δημιουργήθηκαν κοινότητες μάθησης για την αναγνώριση βέλτιστων πρακτικών και την ανάλυση των εμποδίων που μπορεί να συναντήσουν οι πολιτικές ανθεκτικότητας.
Στο τέλος, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων. Η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων αποτέλεσαν τον πυρήνα της επιτυχίας του εργαστηρίου.
Ευχαριστίες
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην οργανωτική ομάδα του Università degli Studi di Ferrara για τη σημαντική τους συμβολή στην επιτυχία του εργαστηρίου. Η αφοσίωση και η συνεργασία όλων των μερών αποτέλεσαν θεμέλιο για την πρόοδο του προγράμματος FutuResilience και τη διαμόρφωση καινοτόμων πολιτικών που στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού και βιώσιμου κόσμου