Δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σχέδιο διαγωνισμού «Προκήρυξη Α΄ Φάσης Διαγωνισμού Εκμίσθωσης τμήματος έκτασης 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου στον Κέραμο Χίου»

Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε
Έναρξη Διαβούλευσης: 25/09/2024
Λήξη Διαβούλευσης: 25/10/2024

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Γενική Δ/νση Ορυκτών Πρώτων Υλών, Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών θέτει από σήμερα, Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο διαγωνισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Προκήρυξη Α΄ Φάσης Διαγωνισμού Εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών εντός τμήματος έκτασης 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου στον Κέραμο Χίου», όπως διαβιβάσθηκε στο Δήμο Χίου και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου με το Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/98588/863/13.9.2024 της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του επί των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00.

Για κάθε αναγκαία διευκρίνιση παρακαλούμε θερμά να απευθύνεστε στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ, Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών, email: dmetal.gram@prv.ypeka.gr τηλ. 2131513838, Μεσογείων 119, 101 92 Αθήνα. Επισυνάπτονται το Σχέδιο Προκήρυξης Α΄ Φάσης και παράδειγμα σύμβασης εκμίσθωσης Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου.

109 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μαδιανού Καλλιόπη
2 months πρίν

Αποδοκιμάζω την πολιτική απόφαση διάθεσης για εκμετάλλευση εξόρυξης Αντιμονίου στη Κέραμο, γιατί συντελεί εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και του οικοσυστήματος.
Μην δώσετε την συγκατάθεση σας για μια ακόμη επιτύμβια πλάκα άμεσων θυμάτων.
Μην δώσετε την συγκατάθεση σας για μια δυστοπική Χίο.
Θα είστε συνένοχοι.

ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ
2 months πρίν

.

Last edited 2 months πρίν by ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ
Μιχάλης Φετοκάκης
2 months πρίν

Ο τοπικός τύπος σήμερα μιλάει για <> εντός της έκτασης 9,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων που πρόκειται να εκμισθωθεί. Σύμφωνα με την παρουσίαση του ΥΠΕΝ το καλοκαίρι, η έκταση αυτή εκμισθώνεται για να γίνουν έρευνες στο υπέδαφος στο οποίο θα υπάρξει πρόσβαση από περιορισμένης έκτασης επιφάνεια.
– Όμως, στο σχέδιο σύμβασης και στην πρόσκληση δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, ούτε περιορίζεται ο χώρος της επιφάνειας ή η απόσταση από κατοικίες όπου προβλέπεται να γίνουν οι όποιες εργασίες για τις έρευνες. Τι ισχύει τελικά και πως εξασφαλίζεται η μη αλλοίωση του περιβάλλοντος και της περιοχής; Και γιατί εκμισθώνεται ολόκληρη αυτή η έκταση επιφάνειας;
– Επίσης, το άρθρο 7α του σχεδίου της σύμβασης αναφέρει, <>. Με ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία για να είναι ο υποστηρικτής του μισθωτή και γιατί αν αποχωρήσει η συγκεκριμένη εταιρεία ο μισθωτής κρίνεται έκπτωτος;

Στα συγκεκριμένα ερωτήματα θα υπάρξει απάντηση στα σχόλια;
Σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλεί και στο mail dmetal.gram@prv.ypeka.gr

Φορέας
Natuevo IKE
ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΜΑΙΣΤΡΑΛΗΣ
2 months πρίν

ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ ΜΑΣ !!!
Γιώργος Ε. Μαϊστράλης, Τοπογράφος & Πολιτικός Μηχ/κος.
Υπόμνημα Διαβούλευσης για τα Μεταλλεία Αντιμονίου Κεράμου Χίου.
Α. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Προοίμιο. Επί των σχετικών:
5. Η αναφερόμενη απόφαση αναφέρεται στα μεταλλεία Μολάων Λακωνίας. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΟΡΘΟΝ.
6. Δεν εντοπίζεται η Τελική Έκθεση της Επιτροπής.
8. Δεν εντοπίζεται η αίτηση και το περιεχόμενο της. Η Εταιρεία WASTE & WATER Sarl ειδικεύεται στην επεξεργασία νερού και αποβλήτων. Δεν εντοπίζεται η ζητούμενη έκταση των 3,8 km² πάνω σε ολόκληρο το νησί.
9. 1-12 Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα περιεχόμενα των αναφερόμενων εγγράφων των αρμόδιων αρχών που εκφράζουν τις απόψεις των ειδικών καθ’ ύλην φορέων. Θεωρώ ότι αυτές οι απόψεις είναι κρίσιμες για τη διαβούλευση. Στις επόμενες σελίδες της Προκήρυξης δηλώνεται ότι αυτές οι απόψεις θα τεθούν υπόψη μετά τις κρίσεις των αιτήσεων της Α’ φάσης και μόνο σε αυτούς που θα περάσουν στην επόμενη Β’ φάση. Αν αυτό δεν λέγεται αίτηση στα τυφλά για τους αρχικά ενδιαφερόμενους τότε πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ;;
Σώμα Προκήρυξης. Μέρος Α.
σελ.11. Αναφέρονται πληροφορίες που δεν θα δοθούν στην Α’Φαση. Προς τί η αναφορά;;
Σώμα Προκήρυξης. Μέρος Β.
σελ.14. Αναφέρονται ποσοστά μεταλλοφορίας ~4.5%. Σημαίνει ότι για κάθε 45 μέρη (μ³ η t) μεταλλεύματος θα χρειαστεί να εξορυχθούν 1000 μέρη (μ³ η t) αρχικού εξορύγματος.
σελ.16, παρ.3. Ομολογία δυνατότητας τροποποίησης του διαγωνισμού μέχρι και την τελευταία καταληκτική ημερομηνία. Επί της ουσίας ομολογείται εν τοις πράγμασι ότι πρόκειται για διαγωνισμό στα τυφλά, γνωστό κάτω από το τραπέζι μόνο στους αρεστούς. Από μόνη της αυτή η παράγραφος δυναμιτίζει το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας.
σελ.17, παρ.4.4. Δεν υπάρχει πρότυπο σύνταξης των αρχικών Αιτήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Α’ Φάσης, ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης. Προφανώς θα επιλεγούν οι εκ των προτέρων αρεστοί. Πώς θα γίνει η μοριοδότηση και η κατάταξη των διαγωνιζομένων;;
σελ.17, παρ.4.7. Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει επιλεκτική πληροφόρηση;; Η Α’ Φάση θα είναι μια υποβολή Έκθεσης Ιδεών που απλά θα αποκαλύπτει προθέσεις των υποψηφίων μισθωτών, μη δεσμευτικές για τη συνέχεια στη Β’ Φάση που θα μπορεί να αποδειχτεί εντελώς διαφορετική.
σελ.17, παρ.4.8. Μετά το πέρας της Αυθαίρετης Α’ Φάσης, οι ολίγοι αρεστοί θα συμμετέχουν σε συντεταγμένη διαδικασία, ενώ για πρώτη φορά γίνεται λόγος για Τεχνική Προσφορά όπου ενδεχομένως να υποβαλλόταν καλύτερη απο απορριφθέντα ενδιαφερόμενο της Α’ Φάσης.
σελ.18, παρ.5.1-5. Περιγράφονται με αμφιλεγόμενο και αόριστο τρόπο τα Εταιρικά Σχήματα που θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Υποτίθεται ότι εξαιρούνται τα μη συνεργάσιμα Κράτη (στην πράξη φορολογικοί παράδεισοι).
σελ.19.παρ.5.5-11. Ο συνδυασμός των παραγράφων αποδομεί όλες τις παραμέτρους ανάδειξης του Προτιμητέου Μισθωτή. Υπό “προϋποθέσεις” μπορεί να αναδειχθεί ως Προτιμητέος Μισθωτής ο οποιοσδήποτε, είτε είχε συμμετάσχει στην Α’ Φάση είτε όχι, είτε είχε προκριθεί για τη Β’ Φάση είτε όχι, είτε είναι Έλληνας/Ελληνική επιχείρηση είτε όχι, είτε έχει συγγενική σχέση με άλλους ενδιαφερόμενους είτε όχι. ΟΛΑ ΣΟΥΠΑ.
σελ.25, παρ.8. Φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι δυνατοί παίκτες που ήδη δραστηριοποιούνται εντός Ελλάδος με προέλευση ενδο/εξω-χώρια.
σελ.26, παρ.9. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη του “Τρίτου Μέρους”. Η στήριξη αυτή ακυρώνει όλες τις παραμέτρους της προηγούμενης παρ.8.
σελ.26, παρ.10. Ευνοείται η στήριξη σε “Τρίτο Μέρος”. Στην πράξη ομολογείται μια ευνοϊκή πρακτική “πρόστησης”.
σελ.27-35, παρ.11. Το εύρος των ζητούμενων οικονομικών και τεχνικών δικαιολογητικών είναι τόσο ανοιχτό, που τελικά ο διαγωνιζόμενος είναι ό,τι αυτός δηλώσει.
σελ.37, παρ.13.4. Η κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης θα γίνει χωρίς κανόνες.
σελ.41, παρ.20. Το Δημόσιο δεν αποδέχεται/αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για οποιαδήποτε παρατυπία η λάθος δικό του, ούτε αναλαμβάνει εγγύηση φερεγγυότητάς του για οποιαδήποτε δικά του λάθη. Επίσης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανακαλέσει την προκήρυξη χωρίς να αποζημιώσει τους ενδιαφερόμενους. ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ !!!
Β. ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ.
Το υπόδειγμα της Σύμβασης Εκμίσθωσης του ΔΜΧ Κεράμου Χίου ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΡΙΤΙΚΗ. Μαζί με το Σχέδιο Προκήρυξης θα πρέπει τα δύο έγγραφα που τέθηκαν σε διαβούλευση ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ως ”επιγονάτια” έγγραφα.!! Ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, δεδομένου ότι ”κατά λάθος” αναφέρει το όνομα του ”Τρίτου Μέρους” που ΘΑ επιλεγεί, του τελικού Ανάδοχου Μισθωτή καθώς και το όνομα του προσώπου που ΘΑ κληθεί να υπογράψει τη Μίσθωση. Κλασσική περίπτωση Σχέσης Πρόστησης κατά το άρθρο 922 ΑΚ με ό,τι αυτό συνεπάγεται από Νομικής πλευράς, και που θα πρέπει να απασχολήσει τη Νομική Κοινότητα της Χίου.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ !!
1. Από την προσεκτική μελέτη των εγγράφων διαπιστώνεται ότι μάλλον πρόκειται για επιγονάτιο και ατελέστατο copy/paste των εγγράφων που είχαν χρησιμοποιηθεί για αντίστοιχο διαγωνισμό εξόρυξης μεταλλευμάτων στους Μολάους Λακωνίας
2. Πουθενά δεν ζητείται στην παρούσα φάση να εκτεθούν δεσμευτικά οι προθέσεις των συμμετεχόντων για: (α) την προστασία του περιβάλλοντος, (β) την εξορυκτική διαδικασία, (γ) την ακριβή τήρηση των γεωμετρικών ορίων του μισθωτικού αντικειμένου επάνω και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, (δ) την τελική μελλοντική αποκατάσταση του εξορυκτικού πεδίου, (ε) την μεταεξορυκτική διαδικασία επεξεργασίας και μεταφοράς των προϊόντων εξόρυξης, (ζ) το σεβασμό και την τήρηση των υφιστάμενων διακρατικών συνθηκών που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (απαγόρευση μόνιμης εγκατάστασης μουσουλμανικού πληθυσμού στη Χίο) καθώς και (η) τη χρήση φυσικών και ενεργειακών πόρων σχετικά με τη μεταλλουργική εκμετάλλευση.
3. Πουθενά δεν ζητείται στην παρούσα φάση να εκτεθούν δεσμευτικά οι προθέσεις των συμμετεχόντων ως προς τα αντισταθμιστικά οφέλη του Δήμου Χίου και των χωριών μέσα και γύρω από την εκμισθούμενη περιοχή, ούτε η λήψη μέτρων ως προς την αλλοίωση, ασφάλεια και προστασία των γηγενών πληθυσμών καθώς και στην εξέλιξη των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν η πρόκειται να λειτουργήσουν στην περιοχή.
4. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα υπάρξει μελλοντική διαβούλευση για όλα τα παραπάνω αναφερόμενα επί της ουσίας θέματα. Αυτό σημαίνει ότι τα παρόντα υπό διαβούλευση έγγραφα θα αποτελέσουν το πλασματικό όχημα – πρόσχημα κοινωνικής αποδοχής για την έγκριση του συνολικού εγχειρήματος.
5. Πουθενά δεν λέω ότι είμαι αντίθετος με μια επένδυση που δυνητικά θα έχει διάρκεια 30 ετών. Απλά κρίνω έγγραφα και καταθέτω γνώμη. Αν όμως αποδεδειγμένα και δεσμευτικά τηρηθούν οι επί της ουσίας παράμετροι 2-4 που θέτω, τότε καλώς να γίνει η επένδυση.
ΠΡΩΤΑ Η ΧΙΟΣ ΜΑΣ !!!

Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Αξιότιμε κ. Φετοκάκη
H έκταση 9,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων που πρόκειται να εκμισθωθεί προσδιορίζεται με σαφήνεια στο κείμενο της προκήρυξης ως το τμήμα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου με όρια με συντεταγμένες στο σύστημα ΕΓΣΑ’ 87:
Σημ. 1 Χ = 668627,000 Ψ = 4272511,000
» 2 Χ = 670127,000 Ψ = 4267818,000
» 3 Χ = 669085,000 Ψ = 4267273,000
» 4 Χ = 668270,000 Ψ = 4267585,000
» 5 Χ = 667290,638 Ψ = 4268830,260
» 6 Χ = 667867,562 Ψ = 4272619,500 και στο αρχικό
» 1 Χ = 668627,000 Ψ = 4272511,000
Στον ανωτέρω χώρο εκμισθώνεται το δικαίωμα του Δημοσίου έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών και η μίσθωση αυτή δεν αποτελεί ταυτόχρονα και έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Οι εργασίες, αφού ο μισθωτής υποβάλλει και το ΥΠΕΝ εγκρίνει λεπτομερές πρόγραμμα μεταλλευτικής έρευνας, οφείλουν στη συνέχεια να αδειοδοτηθούν με δύο διαδικασίες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την περιβαλλοντική και την τεχνική αδειοδότηση, όπως αναφέρεται ρητά και στο κείμενο-παράδειγμα σύμβασης μίσθωσης στα Άρθρα 2 και 12 αυτής. Με την υποβολή του προγράμματος έρευνας θα γίνει γνωστή η περιορισμένης έκτασης επιφάνεια στην οποία θα υπάρξει επέμβαση στο έδαφος. Συνήθως, οι επεμβάσεις αυτές είναι σημειακές δειγματοληπτικές γεωτρήσεις και δρόμοι προσπέλασης στις θέσεις των γεωτρήσεων, οι οποίες απαιτούν χώρο 200τ.μ ανά γεώτρηση και συνολικά εκτιμούμε το ποσοστό κατάληψης εδάφους στο 2-3 τοις χιλίοις του συνολικού μισθωμένου χώρου. Προφανώς, στο στάδιο της εκμετάλλευσης η κατάληψη θα είναι μεγαλύτερη, αλλά αν και δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί εκ των προτέρων πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της έρευνας, αναμένεται και πάλι μικρής έκτασης λόγω της υπόγειας εκμετάλλευσης και της μικρής παραγωγής που απαιτείται από την αγορά, εφόσον βεβαίως το απόθεμα που θα βρεθεί θα επαρκεί να στηρίξει βιώσιμη εκμετάλλευση. Συνεπώς, ο χώρος της επιφάνειας περιορίζεται ήδη από το στάδιο της σύνταξης προγράμματος έρευνας και κατά την αδειοδότηση για την τήρηση των απαγορευτικών όρων, όπως η απόσταση ασφαλείας από κατοικίες, κτίσματα, δρόμους, εγκαταστάσεις, δίκτυα-αγωγούς νερού-ενέργειας, αρχαιολογικούς χώρους κλπ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΦΕΚ Β 1227/2011). Σημειώνω εδώ ότι η μεταλλευτική έρευνα απαγορεύεται απολύτως επί δημοσίων, δημοτικών ή κοινοτικών οδών και πλατειών, επί εκτάσεων κατεχομένων από δημοσίας χρήσεως τόπους (άρθρο 18 Μεταλλευτικού Κώδικα). Έτσι, η μεταλλευτική και η περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας μας σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με τα άρθρα 12 έως 16 της σύμβασης μίσθωσης (Περιορισμοί στην έρευνα και εκμετάλλευση, Εφαρμοστέο δίκαιο, Προστασία του περιβάλλοντος, Υγεία και ασφάλεια εργασίας, Αρχαιότητες) εξασφαλίζουν δεόντως τη μη αλλοίωση του περιβάλλοντος και της περιοχής.
Tο άρθρο 7α του σχεδίου της σύμβασης αναφέρει τη στήριξη του μισθωτή σε Τρίτο Μέρος για την παροχή υποστήριξης στην Χρηματοοικονομική Ικανότητα και στην Τεχνική Ικανότητα που απαιτούνται από την Προκήρυξη προκειμένου ο μισθωτής να έχει τα ουσιαστικά προσόντα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της σύμβασης μίσθωσης. Η στήριξη σε Τρίτο Μέρος απευθύνεται σε διεθνείς εταιρείες για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού. Η αναφερόμενη στο παράδειγμα σύμβασης εταιρεία στηρίζει τη μισθώτρια του Δημοσίου Μεταλλείου Μολάων Λακωνίας και προέκυψε από ανάλογη επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία. Από την παρούσα διαδικασία μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε άλλη ενδιαφερόμενη να επενδύσει στην Ελλάδα εταιρεία, εφόσον βεβαίως πληροί τα αυστηρά κριτήρια της παρούσας προκήρυξης.
Κοινοποιώ την παρούσα απάντηση στα σχόλια. Η Υπηρεσία θα απαντήσει σε όλα τα σχόλια μετά τη λήξη της διαβούλευσης. Είμαστε στη διάθεση όλων, αν χρειάζεστε διευκρινίσεις για τη διαμόρφωση του σχολίου σας και παρακαλούμε να επικοινωνείτε στο email dmetal.gram@prv.ypeka.gr

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
Μιχάλης Φετοκάκης
2 months πρίν

Κύριε Ζαφειράτε,
Από τη στιγμή που μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε εταιρεία για να αποτελέσει Τρίτο Μέρος, γιατί γίνεται αναφορά στην ROCKFIRE RESOURCES;
Επίσης, αναμένουμε απαντήσεις και στα ερωτήματα του κυρίου Μαϊστράλη.

Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Απάντηση σε Υπόμνημα Διαβούλευσης για τα Μεταλλεία Αντιμονίου Κεράμου Χίου, που υπεβλήθη από τον κ. Γιώργο Ε. Μαϊστράλη, Τοπογράφο & Πολιτικό Μηχ/κο
Σε απάντηση του υπομνήματός σας, για το οποίο σας ευχαριστούμε, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα (διατηρούμε την αρίθμηση, τους τίτλους και τα ουσιώδη ερωτήματά σας, εντός εισαγωγικών, για διευκόλυνση του αναγνώστη):
Α. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Προοίμιο. Επί των σχετικών:
«5. Η αναφερόμενη απόφαση αναφέρεται στα μεταλλεία Μολάων Λακωνίας.»
Πράγματι, όλη η έκταση της νήσου Χίου, εξαιρέθηκε υπέρ του Δημοσίου σύμφωνα με την Απόφαση
3539/19-3-87 (ΦΕΚ 210/Β/1987) του Υπουργού Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας.
«6. Δεν εντοπίζεται η Τελική Έκθεση της Επιτροπής.»
Καθώς η πλήρης Έκθεση της αναφερόμενης Επιτροπής Αξιολόγησης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων (ΔΜΧ) και Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών της Ελλάδας, αφορά όλη τη Χώρα και δεν είναι δημοσιοποιήσιμη, σας κοινοποιούμε το συμπέρασμα της Έκθεσης, επί του ΔΜΧ Χίου.
“11. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Η μεταλλοφορία Sb στις γνωστές εμφανίσεις της περιοχής Κεράμου κατά κανόνα πληρεί κατακλάσεις και ρήγματα, γενικής διεύθυνσης Α-Δ και κλίσης 70ο Β. Οι τοποθεσίες Ξύγκρεμος – Κουτσονίκος – Χάλανδρα, όπου εκδηλώθηκε στο παρελθόν μεταλλευτική δραστηριότητα, θα πρέπει να αποτελέσουν το κέντρο για παραπέρα ερευνητική προσπάθεια, με στόχο την αποθεματική και οικονομοτεχνική αξιολόγηση των Αντιμονιούχων συγκεντρώσεων σε συνδυασμό με τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συνταχθεί ερευνητικό πρόγραμμα τακτικού σταδίου (διανοίξεις στοών, χαρτογραφήσεις, γεωφυσικά, γεωτρητικό πρόγραμμα).”
Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή πρότεινε το ΔΜΧ Χίου ως ενδιαφέροντα χώρο προς περαιτέρω μεταλλευτική έρευνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την επιλογή του χώρου το 2014 δεν είχε γίνει ο χαρακτηρισμός του απαντώμενου ορυκτού ως κρίσιμου ή στρατηγικού από την ΕΕ, γεγονός που μετέτρεψε τις προτεραιότητες μεταλλευτικής έρευνας των χωρών μελών.
«8. Δεν εντοπίζεται η αίτηση και το περιεχόμενο της. Η Εταιρεία WASTE & WATER Sarl ειδικεύεται στην επεξεργασία νερού και αποβλήτων. Δεν εντοπίζεται η ζητούμενη έκταση των 3,8 km² πάνω σε ολόκληρο το νησί.»
Η αίτηση της Εταιρείας WASTE & WATER Sarl εμπίπτει στο νότιο τμήμα της προς εκμίσθωση έκτασης των 9,02km2 και περιλαμβάνει τους χώρους των παλαιών μεταλλείων Κεράμου. Η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται και στο μεταλλευτικό τομέα αναλαμβάνοντας ιδιωτικά έργα και μελέτες εξόρυξης.
«9. 1-12 Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα περιεχόμενα των αναφερόμενων εγγράφων των αρμόδιων αρχών που εκφράζουν τις απόψεις των ειδικών καθ’ ύλην φορέων. Θεωρώ ότι αυτές οι απόψεις είναι κρίσιμες για τη διαβούλευση. Στις επόμενες σελίδες της Προκήρυξης δηλώνεται ότι αυτές οι απόψεις θα τεθούν υπόψη μετά τις κρίσεις των αιτήσεων της Α’ φάσης και μόνο σε αυτούς που θα περάσουν στην επόμενη Β’ φάση.»
Σώμα Προκήρυξης. Μέρος Α.
«σελ.11. Αναφέρονται πληροφορίες που δεν θα δοθούν στην Α’ Φάση. Προς τί η αναφορά;;
Σώμα Προκήρυξης. Μέρος Β.
«σελ.14. Αναφέρονται ποσοστά μεταλλοφορίας ~4.5%. Σημαίνει ότι για κάθε 45 μέρη (μ³ η t) μεταλλεύματος θα χρειαστεί να εξορυχθούν 1000 μέρη (μ³ η t) αρχικού εξορύγματος.»
Ο διαχωρισμός μεταλλεύματος/εξορυσσόμενου υλικού που κάνετε δεν είναι ορθός. Τα 45 μέρη μετάλλου εμπεριέχονται στα 1000 μέρη μεταλλεύματος, το οποίο είναι και το προϊόν της εξόρυξης.
«σελ.16, παρ.3. Ομολογία δυνατότητας τροποποίησης του διαγωνισμού μέχρι και την τελευταία καταληκτική ημερομηνία.»
Είναι επιφύλαξη του δικαιώματος τροποποίησης εκ μέρους του Δημοσίου που υπάρχει σε όλους τους ανεξαιρέτως διαγωνισμούς του Δημοσίου.
«σελ.17, παρ.4.4. Δεν υπάρχει πρότυπο σύνταξης των αρχικών Αιτήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Α’ Φάσης, ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης. Πώς θα γίνει η μοριοδότηση και η κατάταξη των διαγωνιζομένων;;»
Πρότυπο σύνταξης Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υπάρχει στο Παράρτημα 1 (σελίδα 45) της Πρόσκλησης. Όπως αναφέρεται στην ίδια αναφερόμενη σελίδα 17 παρ. 4.9 της Πρόσκλησης, οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Διαγωνισμού, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (Β΄ Φάσης), η οποία θα περιέχει και τα Κριτήρια Αξιολόγησης των Επιλέξιμων Μισθωτών. Για την πληρότητα της ενημέρωσής σας αναφέρουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα: Εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα κατά την περίοδο των εργασιών έρευνας (5 έτη), Εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα κατά τη διάρκεια των εργασιών εκμετάλλευσης (25 έτη), Επιχειρηματικό Σχέδιο (ΕΣ) Κόστος εργασιών έρευνας για τα πρώτα πέντε (5) έτη μίσθωσης, Κόστος εγκαταστάσεων και εξοπλισμού έρευνας-εκμετάλλευσης για τα πρώτα πέντε (5) έτη μίσθωσης, Μισθοδοσία νέων θέσεων εργασίας για τα πρώτα πέντε (5) έτη μίσθωσης, Οφέλη για την τοπική κοινότητα, Εταιρική κοινωνική ευθύνη για τα πρώτα πέντε (5) έτη μίσθωσης, Μισθοδοσία θέσεων εργασίας από την τοπική κοινότητα για τα πρώτα πέντε (5) έτη μίσθωσης.
«σελ.17, παρ.4.7. Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει επιλεκτική πληροφόρηση;; Η Α’ Φάση θα είναι μια υποβολή Έκθεσης Ιδεών που απλά θα αποκαλύπτει προθέσεις των υποψηφίων μισθωτών, μη δεσμευτικές για τη συνέχεια στη Β’ Φάση που θα μπορεί να αποδειχτεί εντελώς διαφορετική.»
Κατά την Α’ Φάση όλα τα έντυπα υποβολής Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος είναι με τη μορφή Υπεύθυνης Δήλωσης στην οποία ο αιτών δηλώνει την ακρίβεια και ορθότητα των παρεχόμενων πληροφοριών, οι οποίες τίθενται υπόψη και ελέγχονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Εξ άλλου σύμφωνα με την παρ. 6.1.iii (iv) (σελ.22) της Πρόσκλησης, οι υποψήφιοι αποκλείονται αν υποβάλλουν μη δεσμευτική Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, η οποία δεν έχει συνταχθεί με τον τρόπο και το περιεχόμενο που προβλέπεται, ή περιέχει ελλείψεις ή τελεί υπό αίρεση, ή αποτελεί ενναλακτική εκδήλωση ενδιαφέροντος ή προσφορά. Κατά τη Β’ Φάση υπάρχει και εγγυητική επιστολή συμμετοχής με την οποία ο υποψήφιος μισθωτής εγγυάται την δεσμευτική προσφορά του για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό και η οποία καταπίπτει σε κάθε περίπτωση αθέτησης των δεσμεύσεων.
«σελ.17, παρ.4.8. Μετά το πέρας της Αυθαίρετης Α’ Φάσης, οι ολίγοι αρεστοί θα συμμετέχουν σε συντεταγμένη διαδικασία, ενώ για πρώτη φορά γίνεται λόγος για Τεχνική Προσφορά όπου ενδεχομένως να υποβαλλόταν καλύτερη από απορριφθέντα ενδιαφερόμενο της Α’ Φάσης.»
Οι απορριφθέντες της Α’ Φάσης δεν απορρίπτονται αυθαίρετα, αλλά επειδή αιτιολογημένα δεν πληρούν τα κριτήρια επιλογής, ή πληρούν τους λόγους αποκλεισμού του διαγωνισμού. Ουσιαστικά είναι άσκοπο να υποβάλλουν Τεχνική και Οικονομική Προσφορά φορείς οι οποίοι δεν έχουν την ελάχιστη οικονομική ή τεχνική ικανότητα ή κανένα από τα δύο ή δεν είναι καν επιλέξιμοι.
«σελ.18, παρ.5.1-5. Περιγράφονται με αμφιλεγόμενο και αόριστο τρόπο τα Εταιρικά Σχήματα που θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Υποτίθεται ότι εξαιρούνται τα μη συνεργάσιμα Κράτη (στην πράξη φορολογικοί παράδεισοι).»
Όχι. Περιγράφονται όλοι οι πιθανοί φορείς με σαφήνεια και εξαιρούνται συγκεκριμένα Κράτη.
«σελ.19.παρ.5.5-11. Ο συνδυασμός των παραγράφων αποδομεί όλες τις παραμέτρους ανάδειξης του Προτιμητέου Μισθωτή. Υπό “προϋποθέσεις” μπορεί να αναδειχθεί ως Προτιμητέος Μισθωτής ο οποιοσδήποτε, είτε είχε συμμετάσχει στην Α’ Φάση είτε όχι, είτε είχε προκριθεί για τη Β’ Φάση είτε όχι, είτε είναι Έλληνας/Ελληνική επιχείρηση είτε όχι, είτε έχει συγγενική σχέση με άλλους ενδιαφερόμενους είτε όχι.»
Υπό καμία προϋπόθεση δεν θα συμβούν αυτά που ανεφέρετε. Θα σχηματιστούν κοινοπραξίες αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Οι κοινοπραξίες φορέων μόνο θετικά αποτελέσματα συνεργιών αποφέρουν. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν σε φορέα οι ειδικοί και γενικοί λόγοι αποκλεισμού, επιτρέπεται η συμμετοχή του σε κοινοπραξία με Επιλέξιμο Φορέα στη Β’ Φάση (παρ. 5.10). Εξ άλλου κάθε αλλαγή εγκρίνεται από το ΥΠΕΝ κατά την απόλυτη κρίση και διακριτική του ευχέρεια (παρ. 5.11). Στην ίδια αναφερόμενη παρ. 5.7 επιβάλλεται όλοι ο φορείς να συμμορφώνονται με τους όρους και τα κριτήρια επιλογής της παρούσας Πρόσκλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού. Αναφορικά με την Ελληνικότητα της επιχείρησης υπενθυμίζω ότι πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.
«σελ.25, παρ.8. Φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι δυνατοί παίκτες που ήδη δραστηριοποιούνται εντός Ελλάδος με προέλευση ενδο/εξω-χώρια.»
Είναι δεδομένο ότι στόχος μας είναι να ενδιαφερθούν δυνατές επιχειρήσεις με ικανότητα μακροπρόθεσμης τήρησης των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν. Δεν αποκλείονται όμως οι εκτός Ελλάδος, καθώς στην παρ.8.1 ορίζεται ότι «η επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία παρουσιάζεται παραπάνω, θα πρέπει να ασκείται είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή».
«σελ.26, παρ.9. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη του “Τρίτου Μέρους”. Η στήριξη αυτή ακυρώνει όλες τις παραμέτρους της προηγούμενης παρ.8.1»
Το Τρίτο Μέρος δύναται να παρέχει τα εχέγγυα της παρ.8.1 σε Ελληνική επιχείρηση ή κοινοπραξία. Δεν είναι αντιληπτό για ποιο λόγο δεν αποδέχεστε τη συνεργασία αυτή, η οποία θα αποφέρει την εισροή ξένων κεφαλαίων στη Χώρα και στην Τοπική Οικονομία.
σελ.26, παρ.10. Ευνοείται η στήριξη σε “Τρίτο Μέρος”. Στην πράξη ομολογείται μια ευνοϊκή πρακτική “πρόστησης”.
Η πρακτική «πρόστησης» δεν είναι εξ ορισμού παράνομη, ούτε απαγορεύεται από διάταξη νόμου. Διαφορετικά, όλες οι εργοληπτικές-εργοδοτικές σχέσεις θα ήταν παράνομες.
«σελ.27-35, παρ.11. Το εύρος των ζητούμενων οικονομικών και τεχνικών δικαιολογητικών είναι τόσο ανοιχτό, που τελικά ο διαγωνιζόμενος είναι ό,τι αυτός δηλώσει.»
Τα πιστοποιητικά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θεωρούνται «ό,τι δηλώσεις». Το ΥΠΕΝ δύναται να απορρίψει ή να αποδεχτεί όλα τα έγγραφα, τα οποία θα υποβληθούν. Το ΥΠΕΝ μπορεί να αποδεχτεί ή να απορρίψει αποδεικτικά έγγραφα περί των κεφαλαίων, εάν αυτά τα κεφάλαια θεωρήσει ότι είναι δύσκολο να εκκαθαριστούν ή είναι υπερτιμημένα.
«σελ.37, παρ.13.4. Η κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης θα γίνει χωρίς κανόνες.»
Όχι. Τα κριτήρια αξιολόγησης Α’ Φάσης είναι οι Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας, οι Λόγοι Αποκλεισμού τα Περιεχόμενα του Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τα Δικαιολογητικά Συμμετοχής που παρατίθενται λεπτομερώς στα προηγούμενα κεφάλαια του κειμένου προκήρυξης από το Κεφάλαιο 5 (σελ. μέχρι και το Κεφάλαιο 11 (σελ.26) και ιδίως τα Δικαιολογητικά Χρηματοοικονομικής Ικανότητας, Τεχνικής Ικανότητας και Στήριξης σε Τρίτο Μέρος. Τα κριτήρια αξιολόγησης Β’ Φάσης αναφέρθηκαν σε προηγούμενο ερώτημα. Ευπρόσδεκτες είναι οι προτάσεις σας για νέα ή βελτιωμένα κριτήρια.
«σελ.41, παρ.20. Το Δημόσιο δεν αποδέχεται/αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για οποιαδήποτε παρατυπία η λάθος δικό του, ούτε αναλαμβάνει εγγύηση φερεγγυότητάς του για οποιαδήποτε δικά του λάθη. Επίσης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανακαλέσει την προκήρυξη χωρίς να αποζημιώσει τους ενδιαφερόμενους.»
Είναι διάταξη αποποίησης ευθύνης που υπάρχει σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Β. ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ
«Κλασσική περίπτωση Σχέσης Πρόστησης κατά το άρθρο 922 ΑΚ με ό,τι αυτό συνεπάγεται από Νομικής πλευράς, και που θα πρέπει να απασχολήσει τη Νομική Κοινότητα της Χίου.»
Παρακαλούμε πριν εκτοξεύσετε άκριτες, απαράδεκτες και αναιτιολόγητες κατηγορίες προς την πλευρά του Δημοσίου να επανεξετάσετε την άποψή σας αυτή διότι δεν ευσταθεί ούτε νομικά, ούτε ουσιαστικά, αλλά ούτε καν λογικά. Το άρθρο 922 ΑΚ αποδίδει ευθύνη στον κύριο ή προστήσαντα κάποιον άλλον σε μια υπηρεσία ΕΦΟΣΟΝ ο υπηρέτης ή ο προστηθείς προξένησε ζημία σε τρίτον παράνομα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια ζημία και δη παράνομη θα προξενήσει η μελλοντική μισθώτρια του ΔΜΧ Χίου και σε ποιον τρίτο αν στηριχθεί σε Τρίτο Μέρος; Μάλλον όχι, διότι πρόκειται για σαθρό επιχείρημα.
Γ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
«1. Από την προσεκτική μελέτη των εγγράφων διαπιστώνεται ότι μάλλον πρόκειται για επιγονάτιο και ατελέστατο copy/paste των εγγράφων που είχαν χρησιμοποιηθεί για αντίστοιχο διαγωνισμό εξόρυξης μεταλλευμάτων στους Μολάους Λακωνίας.»
Πρόκειται για σχέδια εγγράφων τα οποία δεν είναι τετελεσμένα και είναι ακόμα και σήμερα υπό διαμόρφωση και μάλιστα θα διαμορφωθούν, μεταξύ άλλων και από την παρούσα διαβούλευση. Η σύμβαση εκμίσθωσης τμήματος του Δημόσιου Μεταλλείου Μολάων Λακωνίας, αποτελεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα ανάλογης διαγωνιστικής διαδικασίας και χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για τη σύνταξη της παρούσας σύμβασης εκμίσθωσης, που σας στείλαμε ως παράδειγμα.
Προφανώς, δεν δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο κανένα από τα περιεχόμενα του υπόψη κειμένου και όλα τα αναφερόμενα σε αυτό θα τροποποιηθούν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του νέου διαγωνισμού στην περίπτωση που θα τελεσφορήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για το Δημόσιο Μεταλλείο Χίου.
«2. Πουθενά δεν ζητείται στην παρούσα φάση να εκτεθούν δεσμευτικά οι προθέσεις των συμμετεχόντων για: (α) την προστασία του περιβάλλοντος, (β) την εξορυκτική διαδικασία, (γ) την ακριβή τήρηση των γεωμετρικών ορίων του μισθωτικού αντικειμένου επάνω και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, (δ) την τελική μελλοντική αποκατάσταση του εξορυκτικού πεδίου, (ε) την μεταεξορυκτική διαδικασία επεξεργασίας και μεταφοράς των προϊόντων εξόρυξης, (ζ) το σεβασμό και την τήρηση των υφιστάμενων διακρατικών συνθηκών που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (απαγόρευση μόνιμης εγκατάστασης μουσουλμανικού πληθυσμού στη Χίο) καθώς και (η) τη χρήση φυσικών και ενεργειακών πόρων σχετικά με τη μεταλλουργική εκμετάλλευση.
3. Πουθενά δεν ζητείται στην παρούσα φάση να εκτεθούν δεσμευτικά οι προθέσεις των συμμετεχόντων ως προς τα αντισταθμιστικά οφέλη του Δήμου Χίου και των χωριών μέσα και γύρω από την εκμισθούμενη περιοχή, ούτε η λήψη μέτρων ως προς την αλλοίωση, ασφάλεια και προστασία των γηγενών πληθυσμών καθώς και στην εξέλιξη των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν η πρόκειται να λειτουργήσουν στην περιοχή.»
Ασφαλώς, διότι πρόκειται για την Α’ Φάση μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εξέτασης των τυπικών προσόντων επιλεξιμότητας, των λόγων αποκλεισμού και των δικαιολογητικών οικονομικής και τεχνικής ικανότητας. Κατά τη Β’ Φάση Υποβολής δεσμευτικών προσφορών οι επιλέξιμοι υποψήφιοι θα δεσμευθούν με κατάθεση εγγυητικών επιστολών για όλα όσα αναφέρετε στο ερώτημά σας και ιδίως του υπό στοιχείο 2.(ζ), το οποίο θα προστεθεί και ως συμβατικός όρος στη σύμβαση μίσθωσης. Αναφορικά με τα οφέλη της Χίου που αναφέρετε στο υπ’αρ. 3 ερώτημά σας, αυτά θα είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής πλειοδότη με σημαντική βαρύτητα στη συνολική βαθμολογία, όπως το αναφέραμε παραπάνω. Στη δε σύμβαση, υπάρχει το Άρθρο 17 με το οποίο ο μισθωτής δεσμεύεται για Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ορισμένου προϋπολογισμού για την πρώτη 5ετία που θα προκύπτει από την προσφορά του. Το αναφερόμενο ποσό είναι ενδεικτικό της τάξης μεγέθους. Σημαντικό έσοδο επίσης θα αποτελέσει το 20 έως 40% του μισθώματος εκμετάλλευσης το οποίο θα αποδίδεται κάθε χρόνο στο Δήμο Χίου.
«4. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα υπάρξει μελλοντική διαβούλευση για όλα τα παραπάνω αναφερόμενα επί της ουσίας θέματα. Αυτό σημαίνει ότι τα παρόντα υπό διαβούλευση έγγραφα θα αποτελέσουν το πλασματικό όχημα – πρόσχημα κοινωνικής αποδοχής για την έγκριση του συνολικού εγχειρήματος.»
Μελλοντική διαβούλευση θα υπάρξει τουλάχιστον κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση των εργασιών. Επίσης το σχέδιο πρόσκλησης της Β΄ Φάσης θα σας διαβιβαστεί όπως ακριβώς και το παρόν της Ά Φάσης. Η πρόσκλησή μας προς διαβούλευση είναι ειλικρινής.

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Συμπληρωματική απάντηση σε Υπόμνημα Διαβούλευσης για τα Μεταλλεία Αντιμονίου Κεράμου Χίου, που υπεβλήθη από τον κ. Γιώργο Ε. Μαϊστράλη, Τοπογράφο & Πολιτικό Μηχ/κο
«9. 1-12 Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα περιεχόμενα των αναφερόμενων εγγράφων των αρμόδιων αρχών που εκφράζουν τις απόψεις των ειδικών καθ’ ύλην φορέων. Θεωρώ ότι αυτές οι απόψεις είναι κρίσιμες για τη διαβούλευση. Στις επόμενες σελίδες της Προκήρυξης δηλώνεται ότι αυτές οι απόψεις θα τεθούν υπόψη μετά τις κρίσεις των αιτήσεων της Α’ φάσης και μόνο σε αυτούς που θα περάσουν στην επόμενη Β’ φάση.»
Οι γνωμοδοτήσεις των συναρμοδίων τοπικών και κεντρικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Διοίκησης είναι στη διάθεσή σας από τις οικείες υπηρεσίες που τις εξέδωσαν και στο κείμενο της Πρόσκλησης αναφέρονται αναλυτικά όλα τα έγγραφα που συλλέχθηκ;ν κατά τη διαδικασία αυτή με αριθμούς πρωτοκόλλου. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει η δυνατότητα να αναρτηθούν και εδώ. Οι γνωμοδοτήσεις καθώς και τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, πέραν της αρμόδιας υπηρεσίας θα τεθούν υπόψη και των υποψηφίων μισθωτών για τη σύνταξη των προσφορών τους.
Σώμα Προκήρυξης. Μέρος Α.
«σελ.11. Αναφέρονται πληροφορίες που δεν θα δοθούν στην Α’ Φάση. Προς τί η αναφορά;;”
Οι πληροφορίες επί του προς εκμίσθωση χώρου αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τη λήψη απόφασης από τους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
ΕΠΠΟΧΙ
2 months πρίν

Ερωτήσεις:
1. Για ποιον λόγο να εμπιστευτούμε το ΥΠΕΝ , από τη στιγμή που η υφυπουργός και ο γγ δήλωσαν στην δήθεν διαβούλευση του Ιουλίου ότι θα έχουμε όλο τον χρόνο και θα έρθουν όσες φορές χρειαστεί στο νησί για να μας λύσουν όλες τις απορίες και να καθησυχάσουν όλους τους ευλογους φόβους μας, αλλά αντί για αυτό έχουν έτοιμη δίχως καμία ενημέρωση της κοινωνίας την σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρία.
2. Για ποιον λόγο να εμπιστευτούμε το ΥΠΕΝ από τη στιγμή που μας έφερε τον πρόεδρο των μεταλλευτικών εταιριών για να μας πουλήσει καθρεφτάκια, ενώ η υφυπουργός, ο γγ και οι διευθυντές του υπουργείου λειτουργούσαν την ίδια στιγμή σαν προπομποί αυτού του κυρίου και μόνον.
3. Είναι δυνατόν η Τουρκία να παράγει 6.000 τόνους αντιμονίου ετησίως κι εμείς εδώ να έχουμε πρόβλεψη για τουλάχιστον 10.000 τόνους αντιμονίου ετησίως για να είναι συμφέρουσα η επένδυση, όπως ρητά μας είπατε τον Ιούλιο;
4. Με περιεκτικότητα 2,5% θα πρέπει να εξορυσσουν 60.000 κυβικά βουνού – μεταλλεύματος, όπερ σημαίνει 3,5χλμ γαλαρία διαμέτρου 5μ ετησίως. Πού θα πηγαίνει να αυτό το υλικό για επεξεργασία; Από πού θα αντλείται το νερό που χρειάζεται για εξόρυξη και επεξεργασία; Πού θα πηγαίνουν τα απόβλητα;
Τι τάξης μεγέθους θα είναι σε προσωπικό η εταιρία , πόσοι εργάτες και λοιποί θα δουλεύουν εκεί;
Πού θα μείνουν αυτοί , με δεδομένο ότι η περιοχή δεν διαθέτει ντόπιο εργατικό δυναμικό, ούτε καν σπίτια που μπορούν να στεγάσουν μεταφερόμενους; Θα δημιουργηθεί οικισμός εργατών; Αν ναι, με τι πόρους θα εφοδιάζεται; Νερό, δίκτυα, ηλεκτρικό; Πού θα γίνει αυτός; Εντός των 9.000 στρεμμάτων;
5. Θα γίνουν επιφανειακές εξορύξεις σε εκτός και εντός Νατούρα περιοχές, με δεδομένο ότι το κοίτασμα είναι επιφανειακό;
6. Έχετε σκοπό να παραδώσετε την περιοχή όλη μέχρι την Βολισσό, όπως φαίνεται στον χάρτη της “προς αξιοποίηση” περιοχής;
7. Πώς θα γίνεται η μεταφορά του μετάλλου ; Από ποιο σημείο του νησιού;
8. Με σημερινές τιμές που είναι σε ιστορικό υψηλό , οι 10.000 τόνοι ετησίως που προσδοκατε αποφέρουν τζίρο 200.000.000€. είναι αυτος ένας ικανοποιητικός τζίρος, που κρίνει συμφέρουσα μια τέτοια επένδυση, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν τόσες υποδομές, λιμενικές, οικιστικές, μεταφορά εργατικού δυναμικού, επίσης με το υψηλό μεταφορικό κοστος που συνεπάγεται ένα νησί; Πόσα θα είναι τα ανταποδοτικά που θα έρχονται στην περιοχή; Μπορείτε να ελέγξετε τα κέρδη της εταιρίας;
9. Η κλίμακα και ο νησιωτικός χαρακτήρας της περιοχής σάς έχουν απασχολήσει; Λαμβάνονται υπόψη; Μπορεί ένα νησί 840τ.χλμ να παράγει διπλάσιο αντιμόνιο από ολόκληρη την Τουρκία και το ένα τέταρτο της παραγωγής της Κίνας και το ένα ένατο της παγκόσμιας παραγωγής αντιμονίου; Μπορεί ο Εγρηγόρος, τα Λεπτοποδα, η Κέραμος , τα Αγιάσματα, η Βολισσός να σηκώσουν αυτό το βάρος; Θα καταστρέψουμε τα πάντα;
10. Τα υπερσύγχρονα μεταλλεία αντιμονίου στην Τουρκία μάς δείχνουν γλαφυρά την εικόνα του τι μέλει γενέσθαι στην περιοχή μας. Έχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;
11. Ο ιαματικός, λογοτεχνικός, πεζοπορικός, πολιτισμικός τουρισμός που αναπτύσσονται ήδη στην περιοχή σάς έχουν απασχολήσει; Θα τα ακυρώσουμε όλα αυτά εντελώς; Η αγροτική παραγωγή και το οινοποιείο της περιοχής τι θα γίνουν;
12. Τα υπόγεια νερά και η ιαματική πηγή που βρίσκεται μέσα στην περιοχή των 9.000 στρ. θα κινδυνεύσουν; Το υδροθεραπευτήριο, το οποίο πρόκειται και να μπει σε ΕΣΠΑ για εκσυγχρονισμό; Είναι κι αυτό επί εδαφους αρχικής παραχώρησης.
13. Η αντιμονιουχος σκόνη που θα καλύπτει σαν σκόνη από τη Σαχάρα όλο το Αιγαίο θα δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον;
14. Η ιαματική πηγή που είναι πιστοποιημένη και έχει ακτίνα προστασίας από κάθε δραστηριότητα πόσο μάλλον γεωτρήσεις , θα προστατευτεί;
Αυτά προς το παρον

Φορέας
Επιμελητήριο περιβάλλοντος και πολιτισμού Χιου
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Μεγάλη κινητοποίηση φορέων και πολιτών ενάντια στις εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο, την Τετάρτη 9/10/24 και ώρα 19.00
https://tvpatrida.gr/organonontai-oi-antidraseis-enantia-stin-ependysi-gia-to-antimonio/?fbclid=IwY2xjawFwqOdleHRuA2FlbQIxMQABHfWqymq51bx8ogHgZo0ZtheFaNjpAQULTZyD3kG02kLhlSy_ve3rOUBxgg_aem_D0mN7lzonoCh0cOcin9YDQ

Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Ο γνωστός μουσικός, τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός ενάντια στις εξορύξεις:
Το νησί μου, απειλείται
Απειλείται και η ζωή των κατοίκων της Χίου των ανθρώπων μας
Ετοιμάζονται ν ανοίξουν τα παλιά μεταλλεία Αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, που η δηλητηριώδης σκόνη θα πλήξει τους πάντες.. Οι ειδικοί λένε ότι με το Νοτια θα φτάσει στη Μυτιλήνη η σκόνη.
Το αντιμόνιο τους χρειάζεται στην ενεργειακή μετάβαση, στην αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Είναι όμως δηλητηριώδες.
Όλα αυτά σε περιοχή NATURA
«Τα ιδιωτικά συμφέροντα σκοτώνουν»
Ψηφίστε ενάντια στις εξορύξεις
Εμποδιστε τους με κάθε τρόπο

Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Ο διευθυντής του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Βολισσού κ. Σωτήρης Παραδείσης γράφει εναντίον των εξορύξεων αντιμονίου στη Χίο:
https://www.politischios.gr/parembaseis/me-ti-zoi-i-me-to-thanato?fbclid=IwY2xjawFwt21leHRuA2FlbQIxMQABHe1scZLMYiMiPGsyO6k1KVbPq16oA2yvwfSOqREPrkp0WH_QK6taT5Iq5g_aem_eZXjS8HDEAIgCB3mnNBZGg

Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Να σταματήσει η διαδικασία και να υπάρξει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Ένα διαφωτιστικό της μεθόδευσης και των συνεπειών άρθρο του Δημήτρη Τσούχλη
https://astraparis.gr/leipei-i-anagkaia-kai-krisimi-enimerosi-gia-to-antimonio-chioy/?fbclid=IwY2xjawFxaItleHRuA2FlbQIxMQABHV140kvW02csZgryUjqw15OoN5KcTtpKMOn8sdKkmVvgICOLRETeX1Pm1Q_aem_LWJRHs6NVrOhYeACZtByAg

Μάρκος Σκούφαλος
2 months πρίν

Με αυτή τη νομοθεσία θα προστατέψετε το νησί και το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον του από τις καρκινογόνες εξορύξεις του αντιμονίου που ετοιμάζετε με τις πολυεθνικές του είδους;;;
Ποιους δουλεύετε;
Στη ΒΑ Χαλκιδική βρίσκονται θαμμένοι 160 τόνοι χρυσού (όγκος χρυσού που συνιστά πολύ σημαντικό και πολύτιμο απόθεμα, όταν τα σημερινά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδας σε χρυσό είναι μόλις 149 τόνοι.
Σε ποιους τα παραδώσατε όλα αυτά; Στην εταιρεία “Ελλνικος χρυσός”!!!
Γι αυτό και λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του νησιού μας
“”Ο μεταλλειοκτήτης έχει δικαίωμα κατάληψης ξένων εδαφών για τις ανάγκες του μεταλλείου του… Υποχρεούται να αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη της επιφάνειας του εδάφους για τη στέρηση του εισοδήματος ή της χρήσης του ακινήτου του”. (Μεταλλευτικός Κώδικας, άρθρα 139, 37, 38, 39, 40).
“Ο μεταλλειοκτήτης δικαιούται να εκτελεί μεταλλευτικές εργασίες στο υπέδαφος ξένου ακινήτου χωρίς υποχρέωση προηγούμενης απαλλοτρίωσης ή καταβολής αποζημιώσεως στον ιδιοκτήτη του εδάφους ή συστάσεως δουλείας στο ξένο ακίνητο” (Μεταλλευτικός Κώδικας αρ. 67 παρ. 2 και 3, Αστικός Κώδικας αρ. 1001 εδ.β και Σύνταγμα αρ. 17).
“Είναι επιτρεπτή η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών εάν από τις εργασίες τίθενται σε κίνδυνο τα κτίσματα ή η ζωή ή η υγεία των κατοικούντων σε αυτές” (αρ. 128 παρ.2 του ΜΚ).
“Ο κύριος της γης έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή αιθάλης, καπνού, αναθυμιάσεων, θερμότητας, θορύβου, δονήσεων ή άλλες παρόμοιες επενέργειες που προέρχονται από γειτονικό μεταλλείο, εφ’όσον αυτές δεν παραβλάπτουν σημαντικά (!) τη χρήση του ακινήτου του…” (αρ. 1003 ΑΚ).

Φορέας
Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου
Αντώνης Τσατσαρωνης
2 months πρίν

Ο αείμνηστος Νομάρχης Χιου Γιώργος Καλουτάς ειχε προτείνει τρεις βασικούς άξονες ανάπτυξης της Αμανής : την καλλιέργεια του Αριούσιου ,τα ιαματικά λουτρά και την δημιουργία Μουσείου Αντιμονίου…
Σήμερα στη θέση τους προτείνετε την πλέον καταστροφική ιδέα. Την δημιουργία ορυχείων καρκινογόνου αντιμονίου για το οποίο ήδη εχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα με 40 θανάτους νέων ανθρώπων από πνευμονοκονίαση πριν 60 χρονια.. Μετατρέπουν την Αμανή σε βαριά μεταλλευτική ζωνη στην οποία βάση νόμου (Ν210/1973) θα απαγορεύεται καθε αλλη δραστηριότητα που θα εμποδίζει τους επιχειρηματίες στο έργο τους. Ετσι σε πρωτη φάση δίνετε για ορντέβ 4 χωριά, Κέραμο, Αφροδίσια Χάλανδρα, Λεπτόποδα, και φυσικα Αγιάσματα για έρευνα… Το κυρίως πιάτο θα έρθει μετά.
Είναι η πλέον καταστροφική πρόταση ανάπτυξης ενός Νησιου.

Φορέας
Πο
Μίτσυ Ακογιούνογλου
2 months πρίν

Πώς θα προστατέψετε την υγεία των κατοίκων του νησιού, όταν γνωρίζουμε ήδη από επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες και περιοχές όπου λειτουργούν ορυχεία αντιμονίου χρόνια, ότι η έκθεση στο αντιμόνιο, κυρίως μέσω των εξορυκτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων των γύρω και ευρύτερων περιοχών; Και εδώ μιλάμε για τις επιπτώσεις που θα έχει εν τέλει σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Παραθέτω έναν μικρό αριθμό μελετών μαζί με μία σύνοψη των αποτελεσμάτων τους, σε φθίνουσα χρονολογική σειρά, για ενημέρωση όσων μπορεί να ενδιαφέρονται για την “υγεία” της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού μας.

1η μελέτη
Tang, H., Meng, G., Xiang, J., Mahmood, A., Xiang, G., Sanaullah, Liu, Y., & Huang, G. (2022). Toxic effects of antimony in plants: Reasons and remediation possibilities—A review and future prospects. Frontiers in Plant Science, 13.
Το αντιμόνιο είναι ένα επικίνδυνο βαρύ μέταλλο που αποτελεί σοβαρή απειλή για τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο, καθώς μειώνει την ανάπτυξη των φυτών μέσω διαφόρων μηχανισμών. Η τοξικότητα του αντιμονίου στα φυτά μειώνει τη βλάστηση των σπόρων, την ανάπτυξη των ριζών και των βλαστών και την τελική παραγωγή, ενώ προκαλεί επίσης χλώρωση, βλάπτει τη φωτοσυνθετική συσκευή, μειώνει τη σταθερότητα των μεμβρανών και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η μόλυνση των εδαφών με αντιμόνιο αυξάνεται λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο τόσο για τη φυτική παραγωγή όσο και την ανθρώπινη υγεία.

2η μελέτη
Lai, Z., He, M., Lin, C., Ouyang, W., & Liu, X. (2022). Interactions of antimony with biomolecules and its effects on human health. Ecotoxicology and environmental safety, 233, 113317.
Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ενώσεων αντιμονίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών επηρεάζοντας διάφορες οδούς κυτταρικής σηματοδότησης. Στη μελέτη περιγράφονται οι βασικές προκλήσεις και τα κενά στην κατανόηση της τοξικότητας και των υποκείμενων μηχανισμών του αντιμονίου, ως προς τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.

3η μελέτη
Qin, Z., Zhao, S., Shi, T., Zhang, F., Pei, Z., Wang, Y., & Liang, Y.P. (2022). Accumulation, regional distribution, and environmental effects of Sb in the largest Hg-Sb mine area in Qinling Orogen, China. The Science of the total environment, 804, 150218.
Τα αυξημένα επίπεδα αντιμονίου στο έδαφος, τα ιζήματα και το νερό του ποταμού κοντά στο ορυχείο Xunyang Hg-Sb παρατηρήθηκε ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση μολυσμένων καλλιεργειών. Αυξημένες συγκεντρώσεις αντιμονίου βρέθηκαν στο έδαφος, στα ιζήματα και στο νερό του ποταμού γύρω από την περιοχή του ορυχείου Xunyang Hg-Sb.

4η μελέτη
Bai, Z., He, Y., Han, Z., & Wu, F. (2022). Leaching Mechanism and Health Risk Assessment of As and Sb in Tailings of Typical Antimony Mines: A Case Study in Yunnan and Guizhou Province, Southwest China. Toxics, 10.
Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι ο διαχωρισμός (πλύση) του αντιμονίου και του αρσενικού από τα μεταλλευτικά απόβλητα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ειδικότερα για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

5η μελέτη
He, M., Wang, X., Wu, F., & Fu, Z. (2012). Antimony pollution in China. The Science of the total environment, 421-422, 41-50.
Η εξόρυξη αντιμονίου στην Κίνα έχει οδηγήσει σε σοβαρή μόλυνση του περιβάλλοντος και κινδύνους για την υγεία των τοπικών πληθυσμών. Ειδικότερα, τα εδάφη στις επαρχίες Yunnan, Guangxi, Guizhou και Hunan της Κίνας, ως αποτέλεσμα των εργασιών εξόρυξης, είναι εξαιρετικά εμπλουτισμένα σε αντιμόνιο, με ορισμένες περιοχές να έχουν συγκεντρώσεις αντιμονίου άνω των 2 mg/kg. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα φυτά που καλλιεργούνται στα μολυσμένα με αντιμόνιο εδάφη έχουν συσσωρεύσει υψηλά επίπεδα αντιμονίου (έως και 143,7 mg/kg), υπερβαίνοντας κατά πολύ την ανεκτή συγκέντρωση των 5 mg/kg.

6η μελέτη
Wu, F., Fu, Z., Liu, B., Mo, C., Chen, B., Corns, W.T., & Liao, H. (2011). Health risk associated with dietary co-exposure to high levels of antimony and arsenic in the world’s largest antimony mine area. The Science of the total environment, 409 (18), 3344-51.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο μεγαλύτερο ορυχείο αντιμονίου στον κόσμο είχαν αυξημένη διατροφική έκθεση και αυξημένα επίπεδα αντιμονίου και αρσενικού στα μαλλιά, με το αντιμόνιο να αποτελεί βασικό κίνδυνο για την υγεία τους.

7η μελέτη
Sundar, S., & Chakravarty, J. (2010). Antimony Toxicity. International Journal of Environmental Research and Public Health, 7, 4267 – 4277.
Η επαγγελματική έκθεση στο αντιμόνιο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές, δερματικές και γαστρεντερικές επιδράσεις, ενώ το τριοξείδιο του αντιμονίου είναι πιθανώς καρκινογόνο.

8η μελέτη
Cooper, R.G., & Harrison, A.P. (2009). The exposure to and health effects of antimony. Indian Journal of Occupational and Environmental Medicine, 13, 3 – 10.
Η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα αντιμονίου στον αέρα μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά, γαστρεντερικά και άλλα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, η τοξικότητα του αντιμονίου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την έκθεση και το άτομο.

9η μελέτη
McCallum, R.I. (2005). Occupational exposure to antimony compounds. Journal of environmental monitoring : JEM, 7 (12), 1245-50.
Η επαγγελματική έκθεση σε ενώσεις αντιμονίου, ιδίως κατά την εξόρυξη και την επεξεργασία, οδηγεί σε υψηλά επίπεδα έκθεσης και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις παραπάνω μελέτες (καθώς και πολλές ακόμα) για να διαβάσετε περισσότερα και να ενημερωθείτε καλύτερα. Εγώ κάνω απλώς αναφορές των αποτελεσμάτων. Ελπίζω και εύχομαι να ενδιαφέρεστε για την υγεία μας, να αγαπάτε το νησί, και να αποτρέψετε αυτή την καταστροφή του…

μίτσυ ακογιούνογλου
Επίκουρη Καθηγήτρια
Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Κατόπιν των αιτημάτων σας έχουμε αναρτήσει εδώ https://drive.google.com/file/d/1AUUn1yulHXPBUUjeNat4Fvrr1Z5J6Szl/view?usp=sharing
ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες της Χίου και στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης το δελτίο πληροφοριών του Δημοσίου Μεταλλείου Χίου, όπως έχει συνταχθεί από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων (ΔΜΧ) και δημόσιων εκτάσεων βιομηχανικών ορυκτών (ΔΕΒΟ) της χώρας. Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε για το θέμα του Δημοσίου Μεταλλείου Χίου με την αρμόδια Υπηρεσία μας, και επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε με χαρά τη συμμετοχή σας στη διαβούλευση επί των πολύ σοβαρών και ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν το διαγωνισμό και τη σημαντική αυτή επενδυτική δραστηριότητα για το νησί της Χίου και την οικονομία της χώρας μας.

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
Τσούχλη Μαρία Άννα
2 months πρίν

Αποδοκιμάζω την πολιτική απόφαση διάθεσης για εκμετάλλευση εξόρυξης Αντιμονίου στη Κέραμο, γιατί συντελεί εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και του οικοσυστήματος.
Μην δώσετε την συγκατάθεση σας για μια ακόμη επιτύμβια πλάκα άμεσων θυμάτων.
Μην δώσετε την συγκατάθεση σας για μια δυστοπική Χίο.

Pantelis Kouniadids
2 months πρίν

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟ

Προς: 1.Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Κεράμου Χίου Αθήνας 2.Διοικητικό Συμβούλιο Κεράμου Χίου

Αθήνα 6 Οκτωβρίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα μετά από πρόσκληση του μέλους της συντονιστικής επιτροπής κατοίκου Κεράμου Παντελή Κουνιαδη, για ενημέρωση σχετικά με την πορεία της διαβούλευσης στο θέμα της εξόρυξης αντιμονίου στην περιοχή μας.

Το αιτιολογικό της ανάγκης γι αυτήν την συνάντηση βρίσκεται στις επισυναπτόμενες επιστολές και την πρόσκληση.

Ο βασικός κορμός των παρευρισκομένων ήταν καταγόμενοι από Κέραμο, μέλη των συλλόγων.

Μετά από συζήτηση και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων:

ομόφωνα αποφασίστηκε:

1. Να στείλουν οι Σύλλογοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου που συνεδριάζει γι αυτό το θέμα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, αίτημα για αναβολή της απόφασης ώστε να γίνει συλλογική ενημέρωση των κατοίκων, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ως τώρα.

2. Να αναφερθεί στην αρχή της του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι οι εξαγγελίες των δημοτικών διοικούντων από ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ περί θετικής βούλησης των κατοίκων για την εξόρυξη και την επένδυση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΟΥΣΩΝ αλλά προσωπική τους θέση.

Αυτός εξ άλλου είναι και ο λόγος αιτήματος για αναβολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να γίνει σφαιρική ενημέρωση και αληθινή ολοκληρωτική διαβούλευση για το τόσο σημαντικό θέμα περιβάλλοντος και υγείας. Θέση την οποία εκφράζουν και οι δύο Σύλλογοι στις επισυναπτόμενες απαντητικές επιστολές.

Μετά τιμής

Κουνιάδης Παντελής – Σπύρου Χριστίνα – Μαδιανού Καλλιόπη – Καρούση Κυριακή – Τσιαδής Νικόλαος Ι – Καλούδη Ευαγγελία – Τσίμηλα Κυριακή – Τσιαδή Θεοδώρα – Τσίμηλα Ευαγγελία – Κουνιάδης Νικόλαος – Ζωγραφος Γεώργιος Κ – Γεωργαλά Μαρία – Ζωγράφος Γεώργιος Ν.- Πραντικος Σταύρος – Ασπρούλη Ελένη –– Παχουνδάκης Βασίλης – Κουτσοδόντη Μαρκέλλα – Βαλαμβάνος Θεόδωρος – Δραγούμης Φίλιππος – Σαμιώτης Δημήτριος – Παρασκευά Μαρία – Κεφαλονίκα Ειρήνη – Βαλαζίδης Χρίστος – Θεοδώρου Σοφία – Καραίσκου Βιβή –Χριστοφοράτου Αναστασία – Ζορμπά Μαρκέλλα – Χαλκιά Ευτυχία – Καρυάμης Αθανάσιος.

Φορέας
Συντονιστική Επιτροπή Δράσης και Ενημέρωσης για το Αντιμονιο
Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Απαντήσεις στις Ερωτήσεις της ΕΠΠΟΧΙ:
«1. Για ποιον λόγο να εμπιστευτούμε το ΥΠΕΝ , από τη στιγμή που η υφυπουργός και ο γγ δήλωσαν στην δήθεν διαβούλευση του Ιουλίου ότι θα έχουμε όλο τον χρόνο και θα έρθουν όσες φορές χρειαστεί στο νησί για να μας λύσουν όλες τις απορίες και να καθησυχάσουν όλους τους εύλογους φόβους μας, αλλά αντί για αυτό έχουν έτοιμη δίχως καμία ενημέρωση της κοινωνίας την σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρία.»
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ήρθαν στο νησί της Χίου προκειμένου να παρουσιάσουν οι ίδιοι, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες με ειλικρίνεια στην κοινωνία της Χίου μια πρόταση έρευνας και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που εμπίπτει στον τομέα αρμοδιότητάς τους, των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Όλα όσα υποσχέθηκαν, όπως βλέπετε, υλοποιούνται στο ακέραιο. Το κείμενο του σχεδίου σύμβασης το οποίο είναι αναρτημένο εδώ ως παράδειγμα, ούτε είναι έτοιμη σύμβαση, ούτε συντάσσεται δίχως ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ούτε είναι σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία. Η σύμβαση για το Δημόσιο Μεταλλείο Χίου είναι ακόμα και σήμερα υπό διαμόρφωση και το τελικό κείμενο του σχεδίου θα περιέχει ως όρους και τροποποιήσεις όλα τα συμπεράσματα της παρούσας διαβούλευσης. Η σύμβαση για το Δημόσιο Μεταλλείο Μολάων στην οποία το κείμενο βασίστηκε είναι διαφορετική, και αυτή φυσικά είναι έτοιμη, έχει υπογραφεί με συγκεκριμένη μισθώτρια και υλοποιείται με επιτυχία ήδη εδώ και δύο χρόνια. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία δέσμευση να επιλέξει καμία συγκεκριμένη μισθώτρια.

«2. Για ποιον λόγο να εμπιστευτούμε το ΥΠΕΝ από τη στιγμή που μας έφερε τον πρόεδρο των μεταλλευτικών εταιριών για να μας πουλήσει καθρεφτάκια, ενώ η υφυπουργός, ο γγ και οι διευθυντές του υπουργείου λειτουργούσαν την ίδια στιγμή σαν προπομποί αυτού του κυρίου και μόνον.»
Ο ομιλητής που αναφέρετε προσκλήθηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΓΜΕ και ως αρμόδιος να περιγράψει την Ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα στους πολίτες της Χίου, όχι ως Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

«3. Είναι δυνατόν η Τουρκία να παράγει 6.000 τόνους αντιμονίου ετησίως κι εμείς εδώ να έχουμε πρόβλεψη για τουλάχιστον 10.000 τόνους αντιμονίου ετησίως για να είναι συμφέρουσα η επένδυση, όπως ρητά μας είπατε τον Ιούλιο;
4. Με περιεκτικότητα 2,5% θα πρέπει να εξορύσσουν 60.000 κυβικά βουνού – μεταλλεύματος, όπερ σημαίνει 3,5χλμ γαλαρία διαμέτρου 5μ ετησίως. Πού θα πηγαίνει να αυτό το υλικό για επεξεργασία; Από πού θα αντλείται το νερό που χρειάζεται για εξόρυξη και επεξεργασία; Πού θα πηγαίνουν τα απόβλητα;Τι τάξης μεγέθους θα είναι σε προσωπικό η εταιρία , πόσοι εργάτες και λοιποί θα δουλεύουν εκεί; Πού θα μείνουν αυτοί , με δεδομένο ότι η περιοχή δεν διαθέτει ντόπιο εργατικό δυναμικό, ούτε καν σπίτια που μπορούν να στεγάσουν μεταφερόμενους; Θα δημιουργηθεί οικισμός εργατών; Αν ναι, με τι πόρους θα εφοδιάζεται; Νερό, δίκτυα, ηλεκτρικό; Πού θα γίνει αυτός; Εντός των 9.000 στρεμμάτων;»
Δεν είναι ορθοί οι υπολογισμοί σας. Για την ακρίβεια, κάθε υπολογισμός στο παρόν στάδιο στο οποίο δεν είναι γνωστό κανένα δεδομένο σύγχρονης έρευνας, είναι παρακινδυνευμένος. Ωστόσο, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε με όλα τα γνωστά στοιχεία, έτσι ώστε να έχετε εικόνα της τάξης μεγέθους της δραστηριότητας. Η μέγιστη και όχι η ελάχιστη ποσότητα ετήσιας παραγωγής αντιμονίου που σας αναφέραμε προκύπτει από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής των 100 χιλ. τόνων που θα μπορούσε – αν όλα τα αποτελέσματα είναι τα μέγιστα δυνατά – να παραχθεί από το ΔΜΧ, ως αδρομερής εκτίμηση της (μικρού) μεγέθους αναμενόμενης δραστηριότητας στη Χίο. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς αντιμονίου της Παγκόσμιας Τράπεζας που μπορείτε να δείτε εδώ:
https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/ALL/year/2023/tradeflow/Exports/partner/WLD/product/261710
Η αγορά της Τουρκίας λοιπόν αφορά ετήσια παραγωγή 5.000 τόνων αξίας 20 εκατ. USD. H αξία του προϊόντος της Τουρκίας είναι δηλαδή 4.000 USD/τόνο, καθώς παράγει συμπύκνωμα και όχι καθαρό μέταλλο (η αξία του μετάλλου είναι σήμερα περίπου 20.000 USD/τόνο). Το πραγματικά περιεχόμενο μέταλλο είναι πολύ λιγότερο, 1000 τόνοι το μέγιστο. Αυτό το ύψος παραγωγής, είτε μεταλλεύματος, είτε συμπυκνώματος, είτε μετάλλου, είναι πράγματι πολύ χαμηλό για τα δεδομένα των συνηθισμένων εξορυκτικών δραστηριοτήτων, όταν πχ η εξόρυξη αδρανών υλικών αριθμεί δεκάδες εκατομμύρια τόνους το χρόνο στη χώρα μας, αλλά αιτιολογείται από τη σπανιότητα και την κρισιμότητα του αντιμονίου, η οποία έχει οδηγήσει σε έκρηξη τιμών τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η Τουρκία παράγει 1000 τόνους αντιμονίου (και όχι 6.000), για εμάς δεν είναι εμπόδιο να παράγουμε 2000 τόνους με εξίσου μικρής έκτασης εξόρυξη στη Χίο, αν τα δικά μας κοιτάσματα είναι καλύτερης ποιότητας.
https://www.reuters.com/markets/commodities/antimony-prices-gear-up-new-records-china-export-curbs-2024-08-15/

5. Θα γίνουν επιφανειακές εξορύξεις σε εκτός και εντός Νατούρα περιοχές, με δεδομένο ότι το κοίτασμα είναι επιφανειακό;
Το κοίτασμα δεν είναι επιφανειακό. Όλα τα κοιτάσματα σχεδόν έχουν επιφανειακές εμφανίσεις, αλλά αυτό το γεγονός δεν καθορίζει και τη μέθοδο εκμετάλλευσης από μόνο του, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα γεωμετρικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος και των πετρωμάτων που το φιλοξενούν. Οι ιστορικές εκμεταλλεύσεις στη Χίο είναι υπόγειες, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και οι νέες να παραμείνουν υπόγειες. Αναφορικά με την περιοχή Natura, το ΥΠΕΝ ήδη έχει μειώσει στο ελάχιστο την περιοχή που εμπίπτει εντός αυτής και θα επιβάλλει βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας την προστασία της στο μισθωτή.
«6. Έχετε σκοπό να παραδώσετε την περιοχή όλη μέχρι την Βολισσό, όπως φαίνεται στον χάρτη της “προς αξιοποίηση” περιοχής;»
Όχι δεν θα παραδοθεί καμία περιοχή. Στην περιοχή εκμισθώνεται αποκλειστικά το μεταλλευτικό δικαίωμα, επί των μεταλλευτικών ορυκτών εφόσον αυτά βρεθούν από την έρευνα. Η μίσθωση δεν συνεπάγεται κανένα άλλο δικαίωμα εδαφοχρησίας, ούτε επαρκεί για την εκτέλεση εργασιών. Παρακαλούμε δείτε το πολύγωνο των 9 τ.χλμ και όχι το αρχικό των 60 τ.χλμ που είχε προταθεί από το τέως ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ), με αποκλειστικά γεωλογικά κριτήρια και περιείχε και άλλου τύπου μεταλλοφορίες πέρα από τις αντιμονιούχες.
7. Πώς θα γίνεται η μεταφορά του μετάλλου ; Από ποιο σημείο του νησιού;
Είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχουν δεδομένα για σχεδιασμό μεταφοράς. Το μόνο ασφαλές είναι ότι η πιο πιθανή εμπορεύσιμη μορφή του μετάλλου με τον ελάχιστο βαθμό επεξεργασίας είναι το συμπύκνωμα. Η μορφή αυτή μειώνει δραματικά τους μεταφερόμενους όγκους, και το κόστος αλλά και την όχληση, στο επίπεδο που η όχληση από τη μεταφορά θα είναι ελάχιστη.

«8. Με σημερινές τιμές που είναι σε ιστορικό υψηλό , οι 10.000 τόνοι ετησίως που προσδοκατε αποφέρουν τζίρο 200.000.000€. είναι αυτός ένας ικανοποιητικός τζίρος, που κρίνει συμφέρουσα μια τέτοια επένδυση, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν τόσες υποδομές, λιμενικές, οικιστικές, μεταφορά εργατικού δυναμικού, επίσης με το υψηλό μεταφορικό κοστος που συνεπάγεται ένα νησί; Πόσα θα είναι τα ανταποδοτικά που θα έρχονται στην περιοχή; Μπορείτε να ελέγξετε τα κέρδη της εταιρίας;»
Δείτε την προηγούμενη απάντηση. Ό,τι ισχύει για τη μεταφορά, ισχύει και για τις απαιτούμενες υποδομές και το κόστος τους.
Αντίθετα, τα άμεσα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι σημαντικά για την περιοχή. Θα προέλθουν από δύο πηγές. Τα ποσοστά 20-40% από τα μισθώματα εκμετάλλευσης που θα αποδίδονται κάθε χρόνο στο Δήμο Χίου και τη δαπάνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αμφότερες οι δύο αυτές πηγές θα αποτελέσουν κριτήρια σημαντικής βαρύτητας για την επιλογή πλειοδότη, μαζί με την απασχόληση από την τοπική κοινωνία.

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
Δημήτρης Λαβατσής
2 months πρίν

Τι έχετε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα;;; Βεβαίως ο τίτλος του ´άρθρου είναι, κατα τη γνώμη μου, υπέρ το δέον ευγενικός
https://astraparis.gr/leipei-i-anagkaia-kai-krisimi-enimerosi-gia-to-antimonio-chioy/

Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Απαντήσεις στις Ερωτήσεις του ΕΠΠΟΧΙ:
«1. Για ποιον λόγο να εμπιστευτούμε το ΥΠΕΝ , από τη στιγμή που η υφυπουργός και ο γγ δήλωσαν στην δήθεν διαβούλευση του Ιουλίου ότι θα έχουμε όλο τον χρόνο και θα έρθουν όσες φορές χρειαστεί στο νησί για να μας λύσουν όλες τις απορίες και να καθησυχάσουν όλους τους εύλογους φόβους μας, αλλά αντί για αυτό έχουν έτοιμη δίχως καμία ενημέρωση της κοινωνίας την σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρία.»
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ήρθαν στο νησί της Χίου προκειμένου να παρουσιάσουν οι ίδιοι, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες με ειλικρίνεια στην κοινωνία της Χίου μια πρόταση έρευνας και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που εμπίπτει στον τομέα αρμοδιότητάς τους, των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Όλα όσα υποσχέθηκαν, όπως βλέπετε, υλοποιούνται στο ακέραιο. Το κείμενο του σχεδίου σύμβασης το οποίο είναι αναρτημένο εδώ ως παράδειγμα, ούτε είναι έτοιμη σύμβαση, ούτε συντάσσεται δίχως ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ούτε είναι σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία. Η σύμβαση για το Δημόσιο Μεταλλείο Χίου είναι ακόμα και σήμερα υπό διαμόρφωση και το τελικό κείμενο του σχεδίου θα περιέχει ως όρους και τροποποιήσεις όλα τα συμπεράσματα της παρούσας διαβούλευσης. Η σύμβαση για το Δημόσιο Μεταλλείο Μολάων στην οποία το κείμενο βασίστηκε είναι διαφορετική, και αυτή φυσικά είναι έτοιμη, έχει υπογραφεί με συγκεκριμένη μισθώτρια και υλοποιείται με επιτυχία ήδη εδώ και δύο χρόνια. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία δέσμευση να επιλέξει καμία συγκεκριμένη μισθώτρια.

«2. Για ποιον λόγο να εμπιστευτούμε το ΥΠΕΝ από τη στιγμή που μας έφερε τον πρόεδρο των μεταλλευτικών εταιριών για να μας πουλήσει καθρεφτάκια, ενώ η υφυπουργός, ο γγ και οι διευθυντές του υπουργείου λειτουργούσαν την ίδια στιγμή σαν προπομποί αυτού του κυρίου και μόνον.»
Ο ομιλητής που αναφέρετε προσκλήθηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΓΜΕ και ως αρμόδιος να περιγράψει την Ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα στους πολίτες της Χίου, όχι ως Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

«3. Είναι δυνατόν η Τουρκία να παράγει 6.000 τόνους αντιμονίου ετησίως κι εμείς εδώ να έχουμε πρόβλεψη για τουλάχιστον 10.000 τόνους αντιμονίου ετησίως για να είναι συμφέρουσα η επένδυση, όπως ρητά μας είπατε τον Ιούλιο;
4. Με περιεκτικότητα 2,5% θα πρέπει να εξορύσσουν 60.000 κυβικά βουνού – μεταλλεύματος, όπερ σημαίνει 3,5χλμ γαλαρία διαμέτρου 5μ ετησίως. Πού θα πηγαίνει να αυτό το υλικό για επεξεργασία; Από πού θα αντλείται το νερό που χρειάζεται για εξόρυξη και επεξεργασία; Πού θα πηγαίνουν τα απόβλητα;Τι τάξης μεγέθους θα είναι σε προσωπικό η εταιρία , πόσοι εργάτες και λοιποί θα δουλεύουν εκεί; Πού θα μείνουν αυτοί , με δεδομένο ότι η περιοχή δεν διαθέτει ντόπιο εργατικό δυναμικό, ούτε καν σπίτια που μπορούν να στεγάσουν μεταφερόμενους; Θα δημιουργηθεί οικισμός εργατών; Αν ναι, με τι πόρους θα εφοδιάζεται; Νερό, δίκτυα, ηλεκτρικό; Πού θα γίνει αυτός; Εντός των 9.000 στρεμμάτων;»
Δεν είναι ορθοί οι υπολογισμοί σας. Για την ακρίβεια, κάθε υπολογισμός στο παρόν στάδιο στο οποίο δεν είναι γνωστό κανένα δεδομένο σύγχρονης έρευνας, είναι παρακινδυνευμένος. Ωστόσο, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε με όλα τα γνωστά στοιχεία, έτσι ώστε να έχετε εικόνα της τάξης μεγέθους της δραστηριότητας. Η μέγιστη και όχι η ελάχιστη ποσότητα ετήσιας παραγωγής αντιμονίου που σας αναφέραμε προκύπτει από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής των 100 χιλ. τόνων που θα μπορούσε – αν όλα τα αποτελέσματα είναι τα μέγιστα δυνατά – να παραχθεί από το ΔΜΧ, ως αδρομερής εκτίμηση της (μικρού) μεγέθους αναμενόμενης δραστηριότητας στη Χίο. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς αντιμονίου της Παγκόσμιας Τράπεζας που μπορείτε να δείτε εδώ:
https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/ALL/year/2023/tradeflow/Exports/partner/WLD/product/261710
Η αγορά της Τουρκίας λοιπόν αφορά ετήσια παραγωγή 5.000 τόνων αξίας 20 εκατ. USD. H αξία του προϊόντος της Τουρκίας είναι δηλαδή 4.000 USD/τόνο, καθώς παράγει συμπύκνωμα και όχι καθαρό μέταλλο (η αξία του μετάλλου είναι σήμερα περίπου 20.000 USD/τόνο). Το πραγματικά περιεχόμενο μέταλλο είναι πολύ λιγότερο, 1000 τόνοι το μέγιστο. Αυτό το ύψος παραγωγής, είτε μεταλλεύματος, είτε συμπυκνώματος, είτε μετάλλου, είναι πράγματι πολύ χαμηλό για τα δεδομένα των συνηθισμένων εξορυκτικών δραστηριοτήτων, όταν πχ η εξόρυξη αδρανών υλικών αριθμεί δεκάδες εκατομμύρια τόνους το χρόνο στη χώρα μας, αλλά αιτιολογείται από τη σπανιότητα και την κρισιμότητα του αντιμονίου, η οποία έχει οδηγήσει σε έκρηξη τιμών τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η Τουρκία παράγει 1000 τόνους αντιμονίου (και όχι 6.000), για εμάς δεν είναι εμπόδιο να παράγουμε 2000 τόνους με εξίσου μικρής έκτασης εξόρυξη στη Χίο, αν τα δικά μας κοιτάσματα είναι καλύτερης ποιότητας.
https://www.reuters.com/markets/commodities/antimony-prices-gear-up-new-records-china-export-curbs-2024-08-15/

5. Θα γίνουν επιφανειακές εξορύξεις σε εκτός και εντός Νατούρα περιοχές, με δεδομένο ότι το κοίτασμα είναι επιφανειακό;
Το κοίτασμα δεν είναι επιφανειακό. Όλα τα κοιτάσματα σχεδόν έχουν επιφανειακές εμφανίσεις, αλλά αυτό το γεγονός δεν καθορίζει και τη μέθοδο εκμετάλλευσης από μόνο του, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα γεωμετρικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος και των πετρωμάτων που το φιλοξενούν. Οι ιστορικές εκμεταλλεύσεις στη Χίο είναι υπόγειες, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και οι νέες να παραμείνουν υπόγειες. Αναφορικά με την περιοχή Natura, το ΥΠΕΝ ήδη έχει μειώσει στο ελάχιστο την περιοχή που εμπίπτει εντός αυτής και θα επιβάλλει βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας την προστασία της στο μισθωτή.
«6. Έχετε σκοπό να παραδώσετε την περιοχή όλη μέχρι την Βολισσό, όπως φαίνεται στον χάρτη της “προς αξιοποίηση” περιοχής;»
Όχι δεν θα παραδοθεί καμία περιοχή. Στην περιοχή εκμισθώνεται αποκλειστικά το μεταλλευτικό δικαίωμα, επί των μεταλλευτικών ορυκτών εφόσον αυτά βρεθούν από την έρευνα. Η μίσθωση δεν συνεπάγεται κανένα άλλο δικαίωμα εδαφοχρησίας, ούτε επαρκεί για την εκτέλεση εργασιών. Παρακαλούμε δείτε το πολύγωνο των 9 τ.χλμ και όχι το αρχικό των 60 τ.χλμ που είχε προταθεί από το τέως ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ), με αποκλειστικά γεωλογικά κριτήρια και περιείχε και άλλου τύπου μεταλλοφορίες πέρα από τις αντιμονιούχες.
7. Πώς θα γίνεται η μεταφορά του μετάλλου ; Από ποιο σημείο του νησιού;
Είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχουν δεδομένα για σχεδιασμό μεταφοράς. Το μόνο ασφαλές είναι ότι η πιο πιθανή εμπορεύσιμη μορφή του μετάλλου με τον ελάχιστο βαθμό επεξεργασίας είναι το συμπύκνωμα. Η μορφή αυτή μειώνει δραματικά τους μεταφερόμενους όγκους, και το κόστος αλλά και την όχληση, στο επίπεδο που η όχληση από τη μεταφορά θα είναι ελάχιστη.

«8. Με σημερινές τιμές που είναι σε ιστορικό υψηλό , οι 10.000 τόνοι ετησίως που προσδοκατε αποφέρουν τζίρο 200.000.000€. είναι αυτός ένας ικανοποιητικός τζίρος, που κρίνει συμφέρουσα μια τέτοια επένδυση, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν τόσες υποδομές, λιμενικές, οικιστικές, μεταφορά εργατικού δυναμικού, επίσης με το υψηλό μεταφορικό κοστος που συνεπάγεται ένα νησί; Πόσα θα είναι τα ανταποδοτικά που θα έρχονται στην περιοχή; Μπορείτε να ελέγξετε τα κέρδη της εταιρίας;»
Δείτε την προηγούμενη απάντηση. Ό,τι ισχύει για τη μεταφορά, ισχύει και για τις απαιτούμενες υποδομές και το κόστος τους.
Αντίθετα, τα άμεσα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι σημαντικά για την περιοχή. Θα προέλθουν από δύο πηγές. Τα ποσοστά 20-40% από τα μισθώματα εκμετάλλευσης που θα αποδίδονται κάθε χρόνο στο Δήμο Χίου και τη δαπάνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αμφότερες οι δύο αυτές πηγές θα αποτελέσουν κριτήρια σημαντικής βαρύτητας για την επιλογή πλειοδότη, μαζί με την απασχόληση από την τοπική κοινωνία.

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
Ελένη Καραφώτη
2 months πρίν

Ψήφισμα της «Θέρμαι Αγιασμάτων» για τις εξορύξεις αντιμονίου

Καθώς οι πληροφορίες συγκεντρώνονται για το τι ακριβώς σημαίνει για την περιοχή η εξόρυξη του αντιμονίου και η δημοσίευση των χαρτών που καλύπτουν τα 9 τετ. χιλιόμετρα, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι οι διερευνητικές εξορύξεις θα περιλαμβάνουν και την έκταση της πηγής.
Η πηγή των Αγιασμάτων είναι αναγνωρισμένη από το κράτος σύμφωνα με το ΦΕΚ 215/Α/18-5-53
Το νερό της πηγής των Αγιασμάτων είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Τουρισμού ως ιαματικό με το ΦΕΚ 2973/Β/ 30.08.2017. Για να εκδοθεί το ΦΕΚ 2973 έχει κατατεθεί τοπογραφικό σχέδιο το οποίο σύμφωνα με την νομοθεσία ορίζει την ζώνη προστασίας του ιαματικού νερού, ως ένα χιλιόμετρο γύρο από τα στόμια της πηγής.
Είναι ασύμβατο με την κοινή λογική να έχει γίνει προσπάθεια από την “Θέρμαι Αγιασμάτων” σε συνεργασία με τον ΔΧ, επί 10 χρόνια για να γίνουν τα Αγιάσματα τόπος υγείας και ευεξίας, ένα μικρό θερμαλιστικό κέντρο. Τώρα με συνοπτικές και εν κρυπτώ διαδικασίες έρχεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανατρέψει την ταυτότητα του τόπου.
Για 10 χρόνια η “Θέρμαι Αγιασμάτων” σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου
Η “Θέρμαι Αγιασμάτων” σε έκτακτη Γενική Συνέλευση και με πλειοψηφία, συνέταξε ψήφισμα για να δηλώσει ότι είναι αντίθετη με τα πλάνα της κυβέρνησης.
Κύριοι του Δήμου, να σας θυμίσω ότι ” η κακοποίηση του περιβάλλοντος είναι απειλή κατά του ίδιου του ανθρώπου”
Είναι πρόταση του Παναγιωτάτου Βαρθολομαίου όταν τον υποδεχθήκατε με τιμές κατά την επίσκεψή του στο νησί. Είμαστε σίγουροι ότι τον χειροκροτούσατε στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ τα πλάνα για την εξόρυξη ήταν ήδη δρομολογημένα.
Το αντιμόνιο είναι τοξικό και μόνο τον όλεθρο θα φέρει.
Η εξόρυξη, η σκόνη, η πλύση, τα απόβλητα, ο υδροφόρος ορίζοντας, οι άνθρωποι, η γή, όλα θα αλληλοεπηρεαστούν. Μερικοί θα βγάλουν πολλά χρήματα.
Αλλά εμείς που έχουμε όραμα για τον τόπο μας λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ.

Φορέας
Θέρμαι Αγιασμάτων
Θεοδώρου Σωτήρης
2 months πρίν

https://www.facebook.com/share/p/Mwd4Sq2nCuA3ba3X/

Φορέας
Κοινότητα Βολισσού
Θεοδώρου Σωτήρης
2 months πρίν

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων Βολισσού στις 08/10/2024 αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ότι αντιτίθεται στην εξόρυξη αντιμονίου στα ορυχεία της Κεράμου και στην ευρύτερη περιοχή της Αμανής.

Για το παραπάνω αποτέλεσμα λήφθηκαν υπόψη το σύντομο χρονικό διάστημα διαβούλευσης, η ανεπαρκής ενημέρωση των κατοίκων από επιστήμονες-ειδικούς, καθώς και οι φόβοι που εκφράστηκαν για τις συνέπειες της εξόρυξης τόσο στην υγεία των κατοίκων όσο και στο περιβάλλον.

Ο πρόεδρος

Σπύρος Μικρόπουλος

Φορέας
Κοινότητα Βολισσού
Λεμόνια Μπελεγρη
2 months πρίν

Σε μια ακριτική περιοχή πλησίον γειτονικής χώρας που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία περιοχών μας είναι το λιγότερο βλακώδες να παραδίδεται κυριαρχικο δικαίωμα με δυνατότητα μεταπώλησης σε οποιονδήποτε για εκμετάλλευση του αντιμονιου. Σε ένα νησί που μαστίζεται από καρκίνο πολύ παραπάνω από άλλες περιοχές ζητάτε την εκμετάλλευση αντιμονιου που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των κατοίκων. Σε ένα νησί που κατακαηκε πάμπολλες φορές αλλά δεν έγινε ποτέ μια μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια αναδάσωσης ζητάτε ένα μεγάλο κομμάτι να γίνει πεδίο χωματουργικων εργασιων(δρόμοι, εναπόθεση χρωμάτων) αφού η έρευνα για να γίνει θα χρειαστεί να ανοίξουν δρόμους για να φτάσουν στο σημείο έρευνας. Σε μια σεισμογενη περιοχή τι διασφαλισεις δίνετε? Όπως επίσης πως διασφαλιζετε την περίπτωση ατυχήματος με τα υδροφόρα ρέματα? Ποιος θα είναι ο ελεκτικος μηχανισμός ελέγχου σωστής διαχείρισης? Η θα είναι μόνο εποπτικος? Η τοπική κοινωνία μέσω των αντιπροσώπων της θα έχει δικαίωμα επίβλεψης και παύσης των εργασιών σε περίπτωση που το κρίνει? Μπορεί ο νόμος που υπάρχει να σας δίνει την κυριαρχια του υπεδάφους αλλά το νησί υπάρχει χάρη στους ντόπιους κατοίκους και στον καθημερινό αγώνα που δίνουν!! Το θέμα της βιωσιμότητας του νησιου έπρεπε να ήταν κυρίαρχο για όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν η είναι τώρα!! Μόνο που αποσιωπηθηκαν όλες οι άλλες λύσεις και προτάθηκε η πλέον καταστροφική για τον τόπο!! Παραχωρουνται δικαιώματα σε μια πολυεθνική που ούτε ξέρει τον τόπο ούτε τον αγαπά! Χάρην του κέρδους?? Πολίτης και κάτοικος Χίου είμαι ρητά αντίθετη στην εκμετάλλευση αντιμονιου στην περιοχή μου!!

Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Απαντήσεις στις Ερωτήσεις 1-8 της ΕΠΠΟΧΙ (ακολουθώ τις διατυπώσεις και την αρίθμησή σας):
«1. Για ποιον λόγο να εμπιστευτούμε το ΥΠΕΝ , από τη στιγμή που η υφυπουργός και ο γγ δήλωσαν στην δήθεν διαβούλευση του Ιουλίου ότι θα έχουμε όλο τον χρόνο και θα έρθουν όσες φορές χρειαστεί στο νησί για να μας λύσουν όλες τις απορίες και να καθησυχάσουν όλους τους εύλογους φόβους μας, αλλά αντί για αυτό έχουν έτοιμη δίχως καμία ενημέρωση της κοινωνίας την σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρία.»
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ήρθαν στο νησί της Χίου προκειμένου να παρουσιάσουν οι ίδιοι, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες με ειλικρίνεια στην κοινωνία της Χίου μια πρόταση έρευνας και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που εμπίπτει στον τομέα αρμοδιότητάς τους, των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Όλα όσα υποσχέθηκαν, όπως βλέπετε, υλοποιούνται στο ακέραιο. Το κείμενο του σχεδίου σύμβασης το οποίο είναι αναρτημένο εδώ ως παράδειγμα, ούτε είναι έτοιμη σύμβαση, ούτε συντάσσεται δίχως ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ούτε είναι σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία. Η σύμβαση για το Δημόσιο Μεταλλείο Χίου είναι ακόμα και σήμερα υπό διαμόρφωση και το τελικό κείμενο του σχεδίου θα περιέχει ως όρους και τροποποιήσεις όλα τα συμπεράσματα της παρούσας διαβούλευσης. Η σύμβαση για το Δημόσιο Μεταλλείο Μολάων στην οποία το κείμενο βασίστηκε είναι διαφορετική, και αυτή φυσικά είναι έτοιμη, έχει υπογραφεί με συγκεκριμένη μισθώτρια και υλοποιείται με επιτυχία ήδη εδώ και δύο χρόνια. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία δέσμευση να επιλέξει καμία συγκεκριμένη μισθώτρια.

«2. Για ποιον λόγο να εμπιστευτούμε το ΥΠΕΝ από τη στιγμή που μας έφερε τον πρόεδρο των μεταλλευτικών εταιριών για να μας πουλήσει καθρεφτάκια, ενώ η υφυπουργός, ο γγ και οι διευθυντές του υπουργείου λειτουργούσαν την ίδια στιγμή σαν προπομποί αυτού του κυρίου και μόνον.»
Ο ομιλητής που αναφέρετε προσκλήθηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΓΜΕ και ως αρμόδιος να περιγράψει την Ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα στους πολίτες της Χίου, όχι ως Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

«3. Είναι δυνατόν η Τουρκία να παράγει 6.000 τόνους αντιμονίου ετησίως κι εμείς εδώ να έχουμε πρόβλεψη για τουλάχιστον 10.000 τόνους αντιμονίου ετησίως για να είναι συμφέρουσα η επένδυση, όπως ρητά μας είπατε τον Ιούλιο;
4. Με περιεκτικότητα 2,5% θα πρέπει να εξορύσσουν 60.000 κυβικά βουνού – μεταλλεύματος, όπερ σημαίνει 3,5χλμ γαλαρία διαμέτρου 5μ ετησίως. Πού θα πηγαίνει να αυτό το υλικό για επεξεργασία; Από πού θα αντλείται το νερό που χρειάζεται για εξόρυξη και επεξεργασία; Πού θα πηγαίνουν τα απόβλητα;Τι τάξης μεγέθους θα είναι σε προσωπικό η εταιρία , πόσοι εργάτες και λοιποί θα δουλεύουν εκεί; Πού θα μείνουν αυτοί , με δεδομένο ότι η περιοχή δεν διαθέτει ντόπιο εργατικό δυναμικό, ούτε καν σπίτια που μπορούν να στεγάσουν μεταφερόμενους; Θα δημιουργηθεί οικισμός εργατών; Αν ναι, με τι πόρους θα εφοδιάζεται; Νερό, δίκτυα, ηλεκτρικό; Πού θα γίνει αυτός; Εντός των 9.000 στρεμμάτων;»
Δεν είναι ορθοί οι υπολογισμοί σας. Για την ακρίβεια, κάθε υπολογισμός στο παρόν στάδιο στο οποίο δεν είναι γνωστό κανένα δεδομένο σύγχρονης έρευνας, είναι παρακινδυνευμένος. Ωστόσο, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε με όλα τα γνωστά στοιχεία, έτσι ώστε να έχετε εικόνα της τάξης μεγέθους της δραστηριότητας. Η μέγιστη και όχι η ελάχιστη ποσότητα ετήσιας παραγωγής αντιμονίου που σας αναφέραμε προκύπτει από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής των 100 χιλ. τόνων που θα μπορούσε – αν όλα τα αποτελέσματα είναι τα μέγιστα δυνατά – να παραχθεί από το ΔΜΧ, ως αδρομερής εκτίμηση της (μικρού) μεγέθους αναμενόμενης δραστηριότητας στη Χίο. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς αντιμονίου της Παγκόσμιας Τράπεζας που μπορείτε να δείτε εδώ:
https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/ALL/year/2023/tradeflow/Exports/partner/WLD/product/261710
Η αγορά της Τουρκίας λοιπόν αφορά ετήσια παραγωγή 5.000 τόνων αξίας 20 εκατ. USD. H αξία του προϊόντος της Τουρκίας είναι δηλαδή 4.000 USD/τόνο, καθώς παράγει συμπύκνωμα και όχι καθαρό μέταλλο (η αξία του μετάλλου είναι σήμερα περίπου 20.000 USD/τόνο). Το πραγματικά περιεχόμενο μέταλλο είναι πολύ λιγότερο, 1000 τόνοι το μέγιστο. Αυτό το ύψος παραγωγής, είτε μεταλλεύματος, είτε συμπυκνώματος, είτε μετάλλου, είναι πράγματι πολύ χαμηλό για τα δεδομένα των συνηθισμένων εξορυκτικών δραστηριοτήτων, όταν πχ η εξόρυξη αδρανών υλικών αριθμεί δεκάδες εκατομμύρια τόνους το χρόνο στη χώρα μας, αλλά αιτιολογείται από τη σπανιότητα και την κρισιμότητα του αντιμονίου, η οποία έχει οδηγήσει σε έκρηξη τιμών τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η Τουρκία παράγει 1000 τόνους αντιμονίου (και όχι 6.000), για εμάς δεν είναι εμπόδιο να παράγουμε 2000 τόνους με εξίσου μικρής έκτασης εξόρυξη στη Χίο, αν τα δικά μας κοιτάσματα είναι καλύτερης ποιότητας.
https://www.reuters.com/markets/commodities/antimony-prices-gear-up-new-records-china-export-curbs-2024-08-15/
5. Θα γίνουν επιφανειακές εξορύξεις σε εκτός και εντός Νατούρα περιοχές, με δεδομένο ότι το κοίτασμα είναι επιφανειακό;
Το κοίτασμα δεν είναι επιφανειακό. Όλα τα κοιτάσματα σχεδόν έχουν επιφανειακές εμφανίσεις, αλλά αυτό το γεγονός δεν καθορίζει και τη μέθοδο εκμετάλλευσης από μόνο του, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα γεωμετρικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος και των πετρωμάτων που το φιλοξενούν. Οι ιστορικές εκμεταλλεύσεις στη Χίο είναι υπόγειες, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και οι νέες να παραμείνουν υπόγειες. Αναφορικά με την περιοχή Natura, το ΥΠΕΝ ήδη έχει μειώσει στο ελάχιστο την περιοχή που εμπίπτει εντός αυτής και θα επιβάλλει βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας την προστασία της στο μισθωτή.
«6. Έχετε σκοπό να παραδώσετε την περιοχή όλη μέχρι την Βολισσό, όπως φαίνεται στον χάρτη της “προς αξιοποίηση” περιοχής;»
Όχι δεν θα παραδοθεί καμία περιοχή. Στην περιοχή εκμισθώνεται αποκλειστικά το μεταλλευτικό δικαίωμα, επί των μεταλλευτικών ορυκτών εφόσον αυτά βρεθούν από την έρευνα. Η μίσθωση δεν συνεπάγεται κανένα άλλο δικαίωμα εδαφοχρησίας, ούτε επαρκεί για την εκτέλεση εργασιών. Παρακαλούμε δείτε το πολύγωνο των 9 τ.χλμ και όχι το αρχικό των 60 τ.χλμ που είχε προταθεί από το τέως ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ), με αποκλειστικά γεωλογικά κριτήρια και περιείχε και άλλου τύπου μεταλλοφορίες πέρα από τις αντιμονιούχες.
7. Πώς θα γίνεται η μεταφορά του μετάλλου ; Από ποιο σημείο του νησιού;
Είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχουν δεδομένα για σχεδιασμό μεταφοράς. Το μόνο ασφαλές είναι ότι η πιο πιθανή εμπορεύσιμη μορφή του μετάλλου με τον ελάχιστο βαθμό επεξεργασίας είναι το συμπύκνωμα. Η μορφή αυτή μειώνει δραματικά τους μεταφερόμενους όγκους, και το κόστος αλλά και την όχληση, στο επίπεδο που η όχληση από τη μεταφορά θα είναι ελάχιστη.

«8. Με σημερινές τιμές που είναι σε ιστορικό υψηλό , οι 10.000 τόνοι ετησίως που προσδοκατε αποφέρουν τζίρο 200.000.000€. είναι αυτός ένας ικανοποιητικός τζίρος, που κρίνει συμφέρουσα μια τέτοια επένδυση, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν τόσες υποδομές, λιμενικές, οικιστικές, μεταφορά εργατικού δυναμικού, επίσης με το υψηλό μεταφορικό κοστος που συνεπάγεται ένα νησί; Πόσα θα είναι τα ανταποδοτικά που θα έρχονται στην περιοχή; Μπορείτε να ελέγξετε τα κέρδη της εταιρίας;»
Δείτε την προηγούμενη απάντηση. Ό,τι ισχύει για τη μεταφορά, ισχύει και για τις απαιτούμενες υποδομές και το κόστος τους. Δεν είναι του μεγέθους που εικάζετε.
Αντίθετα, τα άμεσα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι σημαντικά για την περιοχή. Θα προέλθουν από δύο πηγές. Τα ποσοστά 20-40% από τα μισθώματα εκμετάλλευσης που θα αποδίδονται κάθε χρόνο στο Δήμο Χίου και τη δαπάνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αμφότερες οι δύο αυτές πηγές θα αποτελέσουν κριτήρια σημαντικής βαρύτητας για την επιλογή πλειοδότη, μαζί με την απασχόληση από την τοπική κοινωνία.

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Ηχηρό Όχι στις εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο, από τον Σύλλογο Φίλοι των Μονοπατιών
https://www.politischios.gr/koinonia/to-ihiro-ohi-tou-fusiolatrikou-pezoporikou-sullogou-filoi-monopation-hiou-sta-metalleia-antimoniou-tou-keramou

Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Χίου ενάντια στην εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου συμμετέχει με απόφαση Δ.Σ. στην σημερινή κινητοποίηση έξω από το δημοτικό συμβούλιο και στηρίζει την προσπάθεια σωματείων και χωριών της Χίου να αντισταθούν στην παράδοση του ορυκτού πλούτου του νησιού. Θα είμαστε στον αγώνα για να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και την υγεία εμάς και των παιδιών μας.

Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Η πόσιμη ιαματική πηγή της Λευκάντριας μολύνθηκε από αντιμόνιο
Η ιαματική πηγή του υδροθεραπευτηρίου πως θα προστατευθεί ;
https://astraparis.gr/enocho-to-antimonio-gia-tin-molynsi-toy-neroy-tis-leykantrias-sta-agiasmata-chioy/?fbclid=IwY2xjawFzPjtleHRuA2FlbQIxMQABHamvQaFvM3PwqaFKk0hd9bxjcVEBPIf8WxZ6kYpUibOWBW_QhsmlMnljEA_aem_7wFxEHvlb1Gq_udQTZfXdw

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟ
2 months πρίν

ΓΙΑΤΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ;

Τι συμβαίνει στη Βόρεια Χίο;
Στο ευρωπαϊκό και κρατικό αφήγημα της ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας και στο πλαίσιο ενός δήθεν εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, παρατηρούμε σε όλη την Ελλάδα να φυτεύονται αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί, ορυχεία που οδηγούν σε έναν γενικό μαρασμό της υπαίθρου. Επιτέλους, ο “εκσυγχρονισμός” ήρθε και στη Βόρεια Χίο, με ένα σχέδιο επαναλειτουργίας του ορυχείου για εξόρυξη του αντιμονίου, να βρίσκεται προ των πυλών.
Εν όψει της προκήρυξης του διεθνούς δημοσίου ανοιχτού διαγωνισμού, επίκειται η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης αντιμονίου, στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο Κεράμου, Αγιασμάτων και στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Αμανής, Natura και μη.
Η περιοχή αυτή εκτείνεται από την βόρεια ακτογραμμή του νησιού στα Αγιάσματα και περικλείεται δυτικά από τα χωριά Εγρηγόρος, Κέραμος, Χάλανδρα, Αφροδίσια, Ποταμιά, ανατολικά από τα χωριά του όρους Πελινναίου και νότια φτάνει μέχρι την Χωρή της Βολισσού.
Οι δημοτικές αρχές ωστόσο φαίνεται να έχουν ήδη δρομολογήσει το διαγωνισμό. Σε μία υποτιθέμενη ανοιχτή συζήτηση, που έλαβε χώρα στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο μεταξύ τοπικών και κυβερνητικών παραγόντων, συγκεκριμένα της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, διαφάνηκε πόσο μεθοδευμένη είναι η εν λόγω απόφαση, καθώς δεν δόθηκε κανένας χώρος για διάλογο, διαφωνία και συζήτηση με την πραγματική τοπική κοινωνία.

Γιατί λέμε όχι στις εξορύξεις;
Η αντίθεση στις εξορύξεις αντιμονίου στον τόπο μας βασίζεται σε αρκετούς λόγους που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και τις διάφορες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η σοβαρή επέμβαση στο οικοσύστημα. Ειδικότερα, η εξόρυξη αντιμονίου θα μολύνει το έδαφος, τα υπόγεια ύδατα και τη θάλασσα.
Η Χίος, ένας τόπος με πλούσια φυσική ομορφιά και βιοποικιλότητα θα οδηγηθεί σε περιβαλλοντική καταστροφή. Η έκθεση στην ορυκτή ύλη του αντιμονίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, δερματικές ασθένειες και καρκινογένεση.
Είναι ένα τοξικό στοιχείο και η επεξεργασία του μπορεί να απελευθερώσει επικίνδυνες ουσίες στην ατμόσφαιρα και το νερό. Επίσης, το επιχείρημα περί θέσεων εργασίας και μη ερήμωσης του τόπου που υπόσχονται οι επενδυτές και η δημοτική αρχή είναι προσωρινό αν όχι ψεύτικο.

Ποιος ωφελείται από αυτή την εξαγωγή;
Σε μία εποχή που η Κίνα θέτει περιορισμούς στην εξαγωγή αντιμονίου, δημιουργήθηκε η ανάγκη προμήθειας του μετάλλου και από νέες πηγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι το αντιμόνιο χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικό φλόγας, για την κατασκευή φωτοβολταικού γυαλιού, για μπαταρίες και για στρατιωτικό εξοπλισμό. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα καθαρά στρατιωτικό μετάλλευμα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μεγάλων ξένων πολεμικών βιομηχανιών υιοθετώντας παράλληλα το πρόσχημα του βιομηχανικού τουρισμού. Μάλιστα, και στο παρελθόν τέτοιου τύπου εξορύξεις πραγματοποιήθηκαν σε αναπτυσσόμενες χώρες, αφήνοντας πίσω τους ρημαγμένους και κατεστραμμένους τόπους.
Πώς, λοιπόν, θα φέρει ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία μία τέτοιου τύπου εξέλιξη; Ανάπτυξη εν τέλει για ποιον;

Για να μην ξεχνάμε…Έγκλημα δίχως τιμωρία.
Στην περιοχή της Βόρειας Χίου, στην Κέραμο το 1897 είχε ξεκινήσει η εκμετάλλευση των μεταλλείων από μία γαλλική εταιρεία, τα οποία λειτούργησαν μέχρι το 1910. Το 1940 η άδεια λειτουργίας δόθηκε στην εταιρεία Μποδοσάκη όπου από το 1949 μέχρι το 1954 χρηματοδοτήθηκε από το οικονομικό πακέτο του σχεδίου Μάρσαλ. Σήμερα οι στοές ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Τη δεκαετία του ’50 δεκάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία αντιμονίου της Κεράμου έπεσαν θύματα της οικονομικής απληστίας της εταιρίας Μποδοσάκη και προσβλήθηκαν από πνευμονοκοκκίαση που τους οδήγησε μετέπειτα σε θάνατο. Αιτία ήταν ότι δεν είχε ληφθεί για τους μεταλλωρύχους κανένα προστατευτικό μέτρο, ώστε να μην εισπνέουν τη σκόνη με την κάπνα και το αντιμόνιο.
Σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης κρατική αδιαφορία για την υγεία και την προστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες και ζούμε από τύχη, ποιος θα δώσει τις εγγυήσεις ότι θα παρθούν και θα τηρηθούν τα “απαραίτητα” μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων; Πλείστες άλλωστε, είναι οι περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, με τις εργολαβίες αλλά και τις εργοδότριες εταιρείες να αποδεικνύονται άμοιρες ευθυνών και η μία να “πετάει” το μπαλάκι στην άλλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο τότε επόπτης εργασίας διαπίστωσε και ανακοίνωσε την αιτία ασθένειας των εργαζομένων, τον απομάκρυναν από τη Χίο αμέσως και διόρισαν ως νέο επόπτη εργασίας, τον Διοικητή Αστυνομίας. Όμως, την χειρότερη μεταχείριση επιφύλαξαν και στον καθηγητή Ευάγγ. Σωληνάριο και τον γιατρό Κων. Μουτάφη που δε δέχθηκαν να αλλάξουν τη διάγνωσή τους για την πάθηση των ασθενών. Στο άκουσμα της επιδείνωσης της υγείας των δύο πρώτων ασθενών, η εταιρεία ξήλωσε τα μηχανήματά της και εγκατέλειψε τη Χίο, αφήνοντας τους μεταλλωρύχους στην τύχη τους. Υπολογίζεται ότι τότε πέθαναν περίπου 40 εργαζόμενοι.

Τι διεκδικούμε ως μόνιμοι και μόνιμες, εποχιακοί και εποχιακές κάτοικοι του νησιού και άτομα που αγαπούν και έχουν συνδεθεί μαζί με αυτόν τον τόπο;
• Διεκδικούμε προστασία του περιβάλλοντος και των ζωών μας.
• Απαιτούμε να μην παίρνονται οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες της Δημοτικής Αρχής.
• Διεκδικούμε απόλυτη διαφάνεια και πρόσβαση στη διαδικασία της εν λόγω επέμβασης στο τοπικό μας οικοσύστημα.
• Απαιτούμε ενημέρωση σχετικά με το πάγωμα θεματικού μεταλλευτικού μουσείου, πρόταση που είχε κατατεθεί.

Φορέας
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟ
2 months πρίν

Η ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ, ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
Ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ στις ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΥ στη Β. ΧΙΟ εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στα σχέδια εξόρυξης αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, που προωθούνται χωρίς διαφάνεια και σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας μας και της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας. Εδώ και μήνες, γινόμαστε μάρτυρες μιας προαποφασισμένης διαδικασίας, με την υποτιθέμενη «δημόσια διαβούλευση» να λειτουργεί ως πρόσχημα για να νομιμοποιηθούν πολιτικές που αδιαφορούν για το μέλλον μας.
Η Χίος δεν είναι μόνο η Βόρεια Χίος. Η εξόρυξη του αντιμονίου θα επηρεάσει ολόκληρο το νησί και τις επόμενες γενιές, υποβαθμίζοντας το φυσικό μας περιβάλλον και αλλοιώνοντας την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
Παρότι εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, δεν λάβαμε σαφείς απαντήσεις. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή βιάζονται να προχωρήσουν, χωρίς να μας δώσουν τις μελέτες που απαιτούνται για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα του σχεδίου.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, ήρθαν στο φως καταγγελίες ότι η διαβούλευση είναι απλά για τα «μάτια» του κόσμου και ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Απαιτούμε ουσιαστικό κείμενο διαβούλευσης και όχι μόνο τα νομικά έγγραφα. Η προκήρυξη του διαγωνισμού και η σύμβαση που έχουν αναρτηθεί από το ΥΠΕΝ δεν παρέχει στους πολίτες την απαραίτητη ενημέρωση.
Ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει σε όλες και όλους μας και έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε ποιοι και με ποιους όρους τον ξεπουλούν σε ιδιωτικά συμφέροντα! Απαιτούμε να γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει, με συγκεκριμένες μελέτες, από την πρώτη κιόλας φάση των ερευνών, στην τεράστια χωρική ακτίνα που θα δοθεί προς εκμετάλλευση. Έκταση 9,02 km2 !!! Είναι αδιανόητο οι πολίτες να δουν πρώτη φορά σχέδια μελέτης αφού έχει υπογράφει η Σύμβαση.
Στο νησί μας, που ούτε το πόσιμο νερό δεν εξασφαλίζουν οι αρχές, ποιος δεσμεύεται ότι θα υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ικανοί να προστατέψουν τους κατοίκους και τον τόπο από την όποια μελέτη και εφαρμογή της;
Οι εξορύξεις δεν θα σώσουν την Βόρεια Χίο από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία που χρόνια τώρα υφίσταται. Μην ταυτίσουμε την ανάπτυξη με την καταστροφή.
Καλούμε όλες και όλους να αγωνιστούν για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για το νησί. Οι εξορύξεις αντιμονίου δεν είναι η λύση.
Το μέλλον της Χίου βρίσκεται στον πλούτο του φυσικού και πολιτιστικού της περιβάλλοντος, όχι στην καταστροφή του. Είμαστε αποφασισμένες και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το νησί μας.
• ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ.
• ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 18:30.
ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ.

Karaiskou Vivi
2 months πρίν

Εκφράζω την έντονη αντίθεσή μου σε κάθε μορφή εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Περιβαλλοντική καταστροφή: Οι εξορύξεις έχουν τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Η αποψίλωση δασικών εκτάσεων, η ρύπανση των υδάτινων πόρων, η καταστροφή της βιοποικιλότητας και η διάβρωση των εδαφών είναι μερικές από τις ανεπανόρθωτες ζημιές που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια δραστηριότητα. Η Χίος, ένα νησί με πλούσια φυσική ομορφιά και οικολογική σημασία, δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό βραχυπρόθεσμων οικονομικών κερδών.

Κοινωνικές επιπτώσεις: Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν επαρκώς ενημερωθεί και συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι εξορύξεις συχνά οδηγούν σε αποσταθεροποίηση των τοπικών οικονομιών, ενώ προκαλούν κοινωνικές εντάσεις και διαμαρτυρίες. Η διατήρηση του φυσικού πλούτου της Χίου είναι κρίσιμη για την τοπική κοινωνία, η οποία βασίζεται στον τουρισμό και τη γεωργία.

Μακροπρόθεσμος προβληματισμός: Η προώθηση των εξορύξεων αντιτίθεται στη στροφή προς βιώσιμες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αντί να επενδύουμε σε δραστηριότητες που καταστρέφουν το περιβάλλον, η χώρα μας πρέπει να προσανατολιστεί σε πρακτικές που διαφυλάσσουν το φυσικό κεφάλαιο και δημιουργούν μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πολιτεία πρέπει να σταματήσει την παραχώρηση της γης και των φυσικών πόρων για εξορυκτικούς σκοπούς, δίνοντας προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, προστατεύοντας παράλληλα τις επόμενες γενιές.

Λίνα Κατσιόλα, Μέλος Δ.Σ. ΠΣΛ "Η Κυδιάντα"
2 months πρίν

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας “Κυδιάντα” μέσα από διαλογική συζήτηση αποφάσισαν ομόφωνα τα κάτωθι:
Γνωρίζοντας ότι πολιτισμός είναι οι σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία θέλει να εκφράσει την αντίθεση του για την πρόθεση εξόρυξης αντιμονίου στον Κέραμο.
Πρόκειται για μια προσπάθεια παράδοσης του περιβάλλοντος της Β. Χίου, πλούσιου σε φυσική ομορφιά, ιδιαίτερη χλωρίδα και ιστορικό ενδιαφέρον, με θαύμα των θερμών λουτρών, σε ιδιωτικά συμφέροντα, με μια υποτιθέμενη δημόσια διαβούλευση, αψηφώντας την οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μαρασμό την ευρύτερη περιοχή. Βαφτίζοντας “ανάπτυξη” την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, την καταστροφή του περιβάλλοντα χώρου και την εξόρυξη αντιμονίου χωρίς να απαντάνε στο βασικό ερώτημα: Ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται.
Εμείς οι Λαγκαδούσοι έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι την προσπάθεια καταστροφής του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής, στηθήκαμε απέναντι από τα ΜΑΤ, μπήκαμε σε αίθουσες δικαστηρίων για να προστατέψουμε τον τόπο μας. Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, θα συμμετέχουμε σε όποιες δράσεις δώσουν τη μάχη για την προστασία της φύσης της Χίου και των κατοίκων της. Υπερασπιζόμαστε το κοινό μας σπίτι και τις επόμενες γενιές.”

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκάδας ‘’Η Κυδιάντα’’

Φορέας
Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα "
Καλλιόπη Λιαδή
2 months πρίν

Εκφράζω την αντίθεση μου στην καταστροφική προτεινόμενη εξόρυξη αντιμονίου σε 9 χιλιάδες στρέμματα στην Αμανή της Χίου, της πιο παρθένας περιοχής του νησιού – και κάθε άλληγς περιοχής -. Πρόκειται για ένα ορυκτό ιδιαιτέρως τοξικό, επιβλαβές για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και το οικοσύστημα, υπεύθυνο καρκινογενέσεων, υπογονιμότητας και πολλών μόνιμων βλαβών, που η σκόνη του διαχέεται και ενσωματώνεται στο νερό και την τροφική αλυσίδα. Το κόστος που θα προκαλέσει στην υγεία των κατοίκων του νησιού και όχι μόνο λόγω της αύξησης των διαχρονικών επιπτώσεων δεν έχει τιμή.

Μπορεί η αγωνία για την ερημοποίηση των χωριών να είναι μεγάλος. ΄΄Ομως η ερημοποίηση της επαρχίας και η αστυφιλία δεν αφορά μόνο τη Χιο, αλλά όλη την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη. Μόνο με την ανάδειξη του φυσικού κάλλους των περιοχών αυτών, της βιοποικιλότητας τους, των παραδόσεων που τους κάνει να ξεχωρίζουν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, αργά αλλά σταθερά να προσελκυσθεί κόσμος που θα επισκεφτεί, θα δεθεί με τόπο και ανθρώπους και θα επιστρέψει και, ίσως και θα παραμείνει. Το αντίθετο – η απαξίωση και η καταστροφή των δώρων αυτών – απομακρύνει, απωθεί και δίνει χώρο σε μεγαλύτερη καταστροφή και υποβάθμιση.

Η επιτύμβια πλάκα θυμάτων του παλιού μεταλλείου βρίσκεται εκεί, στο δρόμο προς τα Αγιάσματα για να θυμίζει τι συνέβηκε στις παλιότερες γενιές και για ποιο λόγο κάποια χωριά ερημώθηκαν τότε – που ο ρυθμός των εξορύξεων ήταν πολύ πιο αργός και το μέγεθος της καταστροφής μικρότερο-. Αντιτίθεμαι με τη συγκεκριμένη καταστροφική επένδυση: για να τιμήσω εκείνους που πέθαναν από το αντιμόνιο εργαζόμενοι στα παλιά μεταλλεία, για να τιμήσω kai na prostat;ecv τη φύση, το οικοσύστημα, για να τιμήσω τον τόπο και την ιστορία του, γιατί πιστεύω στην ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη και γιατί έχουμε ευθύνη να παραδώσουμε όσο γίνεται πιο άθικτο το νησί, με ποιότητα ζωής στις τις γενιές που ακολουθούν.

Φορέας
Δημότης Καρδαμύλων Χίου, Εικαστικός - Αφηγήτρια
Βικτωρία Γεωργούλη
2 months πρίν

”Την Κυριακή 29/9/24 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας διοργάνωσε εκδρομή στην Κέραμο και στα Αγιάσματα για να θαυμάσουμε τελευταία, ίσως, φορά την όμορφη φύση της περιοχής, τα ψηλά δέντρα, τα ερείπια του παλιού ορυχείου αντιμονίου. Εκεί, κοντά στα γκρεμισμένα γραφεία της εταιρείας και δίπλα στο νεκροταφείο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράμου έστησε τον Μάιο του 2004 ένα κενοτάφιο που γράφει τα εξής:
‘’Εις ένδειξη σεβασμού και αγάπης στους προσφιλείς συγχωριανούς μας μεταλλωρύχους που έχασαν τη ζωή τους από την οικονομική απληστία της εταιρείας που δυστυχώς έμεινε ατιμώρητη από την εγκληματική αδράνεια και αδιαφορία της πολιτείας. ‘’
Από κάτω ακολουθούν τα ονόματα των μεταλλωρύχων που έχασαν τη ζωή τους και τελειώνει: Έστω και αργά το παρόν ας γίνει η ελάχιστη έκφραση σεβασμού στη μνήμη αυτών.
Και πέρασαν είκοσι χρόνια και τα εγγόνια, τα ανίψια κλπ όσων χάθηκαν τότε μαζί με όσους τους έταξαν λαγούς με πετραχείλια, ευημερία, χρήματα, θέσεις, μεγάλους δρόμους, airbnb και ποιος ξέρει τι άλλο, συμφωνούν με την κυβέρνηση, με τους τοπικούς άρχοντες και την ιδιωτική εταιρεία να ανοίξουν ξανά τα ορυχεία.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας ” Κυδιάντα” μέσα από διαλογική συζήτηση αποφάσισαν τα κάτωθι: Γνωρίζοντας ότι πολιτισμός είναι οι σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία θέλει να εκφράσει την αντίθεση του για την πρόθεση εξόρυξης αντιμονίου στον Κέραμο. . Πρόκειται για μια προσπάθεια παράδοσης του περιβάλλοντος της Β. Χίου, πλούσιου σε φυσική ομορφιά, ιδιαίτερη χλωρίδα και ιστορικό ενδιαφέρον, σε ιδιωτικά συμφέροντα, δίχως να τους δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος να ενημερωθούν ουσιαστικά και να εκφράσουν την άποψη τους, αψηφώντας την οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μαρασμό την ευρύτερη περιοχή. Βαφτίζοντας “ανάπτυξη” την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, την καταστροφή του περιβάλλοντα χώρου και την εξόρυξη αντιμονίου χωρίς να απαντάνε στο βασικό ερώτημα: Ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται.
Εμείς οι Λαγκαδούσοι έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι την προσπάθεια καταστροφής του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής, στηθήκαμε απέναντι από τα ΜΑΤ, μπήκαμε σε αίθουσες δικαστηρίων για να προστατέψουμε τον τόπο μας . Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, θα συμμετέχουμε σε όποιες δράσεις δώσουν τη μάχη για την προστασία της φύσης της Χίου και των κατοίκων της. Υπερασπιζόμαστε το κοινό μας σπίτι και τις επόμενες γενιές.”

Φορέας
Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας ''Η Κυδιάντα''
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Ευγενία Μαρίνη: τα μεταλλεία είναι δραστηριότητα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου
https://www.politischios.gr/aytodioikisi/eugenia-marini-ta-metalleia-antimoniou-akuronoun-stin-praxi-to-shoapp-amanis-pou-apofasise-o-idios-o-dimos-hiou?fbclid=IwY2xjawF0lbVleHRuA2FlbQIxMQABHYHcaBL2A13q-RkqGeKi6bOuo5iuswSRz6EYPbZJU9G_iFuQNEnYZoVdog_aem_CHEUNZxGVhJoPu8XN2saUA

Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Συνέχεια απαντήσεων στα ερωτήματα της ΕΠΠΟΧΙ:
«9. Η κλίμακα και ο νησιωτικός χαρακτήρας της περιοχής σάς έχουν απασχολήσει; Λαμβάνονται υπόψη; Μπορεί ένα νησί 840τ.χλμ να παράγει διπλάσιο αντιμόνιο από ολόκληρη την Τουρκία και το ένα τέταρτο της παραγωγής της Κίνας και το ένα ένατο της παγκόσμιας παραγωγής αντιμονίου; Μπορεί ο Εγρηγόρος, τα Λεπτοποδα, η Κέραμος , τα Αγιάσματα, η Βολισσός να σηκώσουν αυτό το βάρος; Θα καταστρέψουμε τα πάντα;»
Δείτε τις προηγούμενες απαντήσεις για την κλίμακα του έργου. Έχετε υπερεκτιμήσει την παραγωγή της Τουρκίας, δεν παράγει μέταλλο και η παραγωγή της σε εμπεριεχόμενο στο συμπύκνωμα μέταλλο είναι το 1/6 αυτού που λάβατε υπόψη. Και με αυτά τα πραγματικά δεδομένα, η Χίος μπορεί να ξεπεράσει αυτό το ύψος παραγωγής, με μικρής κλίμακας εξόρυξη, συμβατή με την κλίμακα και το νησιωτικό χαρακτήρα της περιοχής. Τα περισσότερα από τα χωριά που αναφέρετε βρίσκονται εκτός του προς εκμίσθωση χώρου. Είτε εντός είτε εκτός του χώρου, κανένα χωριό δεν πρόκειται να καταστραφεί καθώς προβλέπονται αποστάσεις ασφαλείας όχι μόνο από οικισμούς αλλά και από μεμονωμένα κτίσματα και δρόμους.
«10. Τα υπερσύγχρονα μεταλλεία αντιμονίου στην Τουρκία μάς δείχνουν γλαφυρά την εικόνα του τι μέλει γενέσθαι στην περιοχή μας. Έχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;»
Ο χαρακτηρισμός «υπερσύγχρονα» δεν είναι κατά την άποψή μας εύστοχος σε μεταλλεία που λειτουργούν σε χώρα εκτός ΕΕ, στην οποία δηλαδή δεν ισχύει η αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, όπως ισχύει πλήρως στη χώρα μας.
«11. Ο ιαματικός, λογοτεχνικός, πεζοπορικός, πολιτισμικός τουρισμός που αναπτύσσονται ήδη στην περιοχή σάς έχουν απασχολήσει; Θα τα ακυρώσουμε όλα αυτά εντελώς; Η αγροτική παραγωγή και το οινοποιείο της περιοχής τι θα γίνουν;»
Δεν υπάρχει καμία χωροταξική, περιβαλλοντική, μεταλλευτική ή άλλη διάταξη νόμου ή κανονιστική απόφαση η οποία να απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη (πλην της μεταλλευτικής) δραστηριότητα στους ίδιους χώρους στους οποίους διενεργείται μεταλλευτική δραστηριότητα. Συνεπώς, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι δεν θα ακυρωθεί τίποτα απολύτως. Ο στόχος κάθε βιώσιμης ανάπτυξης είναι η συνύπαρξη όλων των ωφέλιμων για την περιοχή δραστηριοτήτων.
«12. Τα υπόγεια νερά και η ιαματική πηγή που βρίσκεται μέσα στην περιοχή των 9.000 στρ. θα κινδυνεύσουν; Το υδροθεραπευτήριο, το οποίο πρόκειται και να μπει σε ΕΣΠΑ για εκσυγχρονισμό; Είναι κι αυτό επί εδάφους αρχικής παραχώρησης.»
Οι πηγές νερού και τα υπόγεια νερά όλης της χώρας προστατεύονται από τις διατάξεις των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής και σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά. Οι ιαματικές πηγές προστατεύονται ειδικότερα με τις διατάξεις του Ν. 3498/2006 «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 230/Α’/24.10.2006).
«13. Η αντιμονιούχος σκόνη που θα καλύπτει σαν σκόνη από τη Σαχάρα όλο το Αιγαίο θα δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον;»
Οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης έχουν ως καθήκον να αντιμετωπίζεται και να αποφεύγεται η δημιουργία σκόνης, όπως και κάθε είδους ρύπανσης του περιβάλλοντος.
«14. Η ιαματική πηγή που είναι πιστοποιημένη και έχει ακτίνα προστασίας από κάθε δραστηριότητα πόσο μάλλον γεωτρήσεις , θα προστατευτεί;»
Δείτε τις προηγούμενες απαντήσεις. Ασφαλώς και θα προστατευτεί και θα τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1 χιλιομέτρου γύρω από τα στόμια της πηγής.

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
ΔΣ Συλλόγου
2 months πρίν

Ο Σύλλογος Φίλων Μονοπατιών Χίου σύμφωνα με το καταστατικό του,
έχει σκοπό την προστασία και την ανάδειξη μεμονωμένων ή και δικτύων μονοπατιών, καθώς επίσης των μνημείων της υπαίθρου που βρίσκονται κατά μήκος των διαδρομών, παράλληλα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του εναλλακτικού/φυσιολατρικού τουρισμού.
Ο σύλλογος μας δηλώνει την αντίθεση του προς πρακτικές που έρχονται σε σύγκρουση με τη διαφύλαξη και προστασία των μονοπατιών, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η βόρεια Χίος μετεωρίζει ανάμεσα στην εγκατάλειψη και σε ένα μέλλον που οραματιζόμαστε, το οποίο αναπτύσσει τον εναλλακτικό, φυσιολατρικό, ιαματικό τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τις μεταποιητικές μονάδες στην κλίμακα και στο μέτρο της και αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους όπως τη φύση, τη βλάστηση, το νερό προς όφελος των ανθρώπων της και των επισκεπτών της.
Τις τελευταίες δεκαετίας πολλά από τα μέλη μας και δεκάδες ντόπιοι και σύμμαχοι αυτής της ιδέας, περπάτησαν μαζί και ανέδειξαν τους ξεχασμένους θησαυρούς των δικτύων μονοπατιών της περιοχής, ήρθαν κοντά στη φύση και γιατρεύτηκαν από την ομορφιά και την ανόθευτη αγνότητα της.
Η παντελής έλλειψη ενημέρωσης, οι συνοπτικές διαδικασίες της διαβούλευσης μας τρομάζουν και μας κάνουν επιφυλακτικούς σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια παραχώρησης του εδάφους του νησιού μας σε εταιρία εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Κεράμου.
Αρνούμαστε με σθένος ένα δυστοπικό μέλλον και θα είμαστε μαζί στον αγώνα για να διαφυλάξουμε τα αυτονόητα.
Δ.Σ. του συλλόγου
Φίλοι Μονοπατιών Χίου

Φορέας
Φίλοι Μονοπατιών Χίου
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Μέχρι προχθές μας λέγατε ότι όλα θα γίνουν υπόγεια. Τώρα αλλάζει η φρασεολογία σας
Αυτή είναι μια πραγματικά αποκαλυπτική απάντηση του ΥΠΕΝ, που αλλάζει όλα τα δεδομένα ως τώρα
Κοινοποιειστε την και σχολιαστε την κατά βούληση :
https://www.facebook.com/share/p/ehfxpzpvc5oYu7Yh/

Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Κύριε Ζαφειράτε, οι απαντήσεις σας επιβεβαιώνουν αφενός τις υποψίες μας ότι ήρθατε τότε στο Ομηρειο σύσσωμο το ΥΠΕΝ, συνοδεύοντας τους επιχειρηματίες μεταλλευτικών να μας παραπλανήσετε με μισές αλήθειες και πολλά ψέματα, αφετέρου αυτό που είπε ο καθηγητής κ. Καλογεράκης στο ΔΣ Χίου ότι όλα στα λόγια και στα χαρτιά είναι ωραία αλλά το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται στην πράξη
Επειδή λοιπόν μας διαβεβαιώνατε τότε στην πρώτη συνάντηση ότι όλα θα είναι υπόγεια και δεν θα πάρει καν χαμπαρι κανείς την εξόρυξη, ούτε την επεξεργασία, επίσης ο πρόεδρος των επιχειρηματιών μόνον ότι θα μας το πάρουν το αντιμόνιο λαπαροσκοπικά και με μέθη δεν είπε, τώρα βλέπουμε στις απαντήσεις σας ότι η αλήθεια και η πραγματικότητα απέχουν πολύ από αυτές τις δήθεν διαβεβαιώσεις, αφού μας λέτε ρητά ότι πιθανότατα οι εξόρυξη να είναι υπόγεια άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (και) επιφανειακών εξορύξεων.
Άλλη ανακρίβεια είναι το ότι ενώ ρητά μας λέγατε τότε ότι η εξόρυξη για να είναι συμφέρουσα πρέπει να βγάζει τουλάχιστον 10.000 τόνους μετάλλου τον χρόνο , τώρα που είδατε ότι ενημερωθήκαμε και υπολογίσαμε τη μεγάλη ζημιά που θα προξενησετε στον τόπο, έρχεστε να κάνετε εκπτώσεις, να πείτε ότι δήθεν δεν θυμόμαστε καλά τι μας είχατε πει, ότι δήθεν κάνουμε λάθος υπολογισμούς, και λοιπές τέτοιες ανακρίβειες λέτε, με αποτελεσμα να καταλήγετε σε παραγωγή 2.000 τόνων . Μπακάλικο ΥΠΕΝ δηλαδή. Δεν θέλετε τόσο, να σας βάλουμε τόσο; Τόσο έκοψα, να το αφήσω; Αυτή είναι σοβαρή προσέγγιση υπηρεσιών υπουργείου, που δήθεν θα ελέγχει την πολυεθνική;
Μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα νόημα να σχολιάσουμε τις άλλες απαντήσεις που μας δώσατε διότι είναι στην ίδια λογική του μπακάλικου και του “όλα στα λόγια είναι ωραία”.

Το γεγονός το αδιαμφισβήτητο είναι ότι η κοινωνία της Χίου με 2000+ υπογραφές ως τώρα, με λαϊκές συνελεύσεις, με ψηφίσματα κοινσεπ, συλλόγων, κοινοτήτων δηλώνει την απόλυτη εναντίωσή της στις εξορύξεις, στάση ξεκάθαρη, που δεν σηκώνει παρερμηνείες και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως κάθε ενέργεια παράδοσης του νησιού μας και του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές της αποικιοκρατίας που έρχονται να μας καταστρέψουν.

Zαφειράτος Ιωάννης
2 months πρίν

Σας απάντησα ξεκάθαρα ότι:
1) “Το κοίτασμα δεν είναι επιφανειακό.”
2) “Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (οι εκμεταλλεύσεις) να παραμείνουν υπόγειες”
Πόσο πιο σαφές να γίνει το γεγονός ότι δεν προβλέπουμε επιφανειακές εκμεταλλεύσεις?
Επίσης, αναφορικά με την παροχή διαβεβαιώσεων κατά την ενημέρωσή σας στο παρόν στάδιο που δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα της έρευνας, όποιος παρέχει διαβεβαιώσεις και όχι εκτιμήσεις και προβλέψεις επί του σχεδιασμού μεγάλης κλίμακας επιφανειακής εκμετάλλευσης, εκείνος δεν είναι ειλικρινής απέναντί σας. Μία διαβεβαίωση είναι ισχυρή, ότι θα ληφθούν υπόψη από το ΥΠΕΝ όλες οι παρατηρήσεις σας.
Τέλος, από την ανταπάντησή σας εκλαμβάνω ότι δεν επιθυμείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας και τα θέσατε ρητορικά. Αντιθέτως, οι πολίτες της Χίου επιθυμούν απαντήσεις και ενημέρωση και θα συνεχίσουμε να τις παρέχουμε, όπως οφείλουμε. Είμαστε στη διάθεσή τους.

Φορέας
ΥΠΕΝ Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών
Στράτος Κριτάκης
2 months πρίν

Κύριε Ζαφειράτε,
1. Αντιλαμβάνεστε ότι όσο περισσότερο μας πληροφορείτε, τόσο λιγότεροι από εμάς σας εμπιστευόμαστε;

2. Θεωρείται βεβαιότητα ή εκτίμηση τις ολοένα αυξανόμενες διαμαρτυρίες πολιτών, συλλόγων και φορέων κατά της εξορυκτικής διαδικασίας, ότι ο λαός της Χίου, ΔΕΝ επιθυμεί να προχωρήσει η εν λόγω έρευνα και εκμετάλλευση;

3. Έχετε σκεφτεί ότι μένουμε στο νησί μας, επειδή έχει όμορφη φύση και το αγαπάμε ως την ιδιαίτερη πατρίδα μας; Δεν έχει κάτι άλλο ιδιαίτερο το νησί, ούτε πολλές δουλειές, ούτε φανφάρες. Έχει φυσική ομορφιά. Δε σας ζητήσαμε τίποτα, ούτε λεφτά, ούτε να μας σώσετε. Ζούμε μια χαρά όπως έχουμε επιλέξει, σε μια επαρχία όμορφη και ήσυχη και θέλετε να μας χαλάσετε την ησυχία μας φέρνοντας μας μια οχληρή δραστηριότητα. Αν έχετε ιδιαίτερη πατρίδα, θα θέλατε να έρθουν να σας την καταστρέψουν;

4. Γνωρίζετε ότι στην περιοχή εντός των 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν βοσκοτόπια και μπορείτε να μας πείτε αν θα επηρεαστεί από την εξορυκτική διαδικασία η τυροκομία της βόρειας Χίου;

5. Είναι δημοκρατικό να έρθετε και να μας αναπτύξετε με το έτσι θέλω; Δεδομένου πως αυξάνονται και πληθύνονται οι διαμαρτυρίες των κατοίκων. Εμείς τουλάχιστον έχουμε 2000 υπογραφές πως δεν το θέλουμε. Εσείς από που συμπεραίνετε ότι η τοπική κοινωνία συναινεί; Επειδή το λέει ο δήμαρχος μας ο οποίος αποδοκιμάστηκε τόσο από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, όσο και από όλους τους ομιλητές στην αρχή της διαδικασίας της 09/10/2024;

6. Θα κοιμόσαστε καλά το βράδυ άμα βάλετε πλάτη στην πολυεθνική να έρθει και να ρημάξει τον τόπο μας;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας, ξεχάστε για λίγο τα λεφτά και τα σαλόνια. Φανταστείτε ότι εδώ ζούνε απλοί άνθρωποι. Μακριά από γκλαμουριές, με δυσκολίες, αλλά είμαστε εδώ για τη φύση, την ομορφιά του τόπου μας. Αυτό που θέλετε να κάνετε θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ερημοποίηση της περιοχής, μετά το πέρας της δραστηριότητας. Γιατί εκεί πάνω δεν έχει δουλειές, αλλά πάμε και απολαμβάνουμε τη φύση. Μετά την επένδυση, έτσι κρανίου τόπος που θα είναι, ούτε για βόλτα πια δε θα περνάμε.

Χριστίνα Σπύρου
2 months πρίν

Υπάρχουν κάποιες αλήθειες αμετακίνητες στον χρόνο. Κανένα αντισταθμιστικό όφελος δεν μπορεί να υπερβεί τα δώρα του Δάσους, το δώρο του Νερού. Ο μετακαπιταλιστικός άνθρωπος, ο άνθρωπος των μεγαλουπόλεων, του high teck και των “έξυπνων” όπλων το γνωρίζει καλά αυτό. Έχει βιώσει την έννοια της προόδου ως καταστροφή. Ας αφήσουμε τη φύση στην (αν)ησυχία της. Έχει φανεί ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ξανά το μονοπάτι προς αυτή. Η αγάπη φροντίζει τους “εγκαταλελειμμένους” τόπους στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, και τους ξαναγεννά. Όχι με όρους “πράσινης ανάπτυξης”, όχι με όρους υπερτουριστικοποίησης και απληστίας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια…!

Όχι στις εξορύξεις αντιμονίου!

Last edited 2 months πρίν by Χριστίνα Σπύρου
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
2 months πρίν

Κύριε Ζαφειράτε, βεβαίως και επιθυμούμε απαντήσεις. Το ότι δεν ανταπαντούμε στις άλλες απαντήσεις σας, δεν σημαίνει ότι είναι ρητορικά τα ερωτήματα μας. Εξάλλου μάθαμε και βεβαιώσαμε με τον πιο επίσημο τρόπο, και σας ευχαριστούμε για αυτό, ότι η διαβεβαιώσεις μέχρι και σήμερα στον Σκάι, του γγ Αϊβαλιωτη, ότι όλα θα γίνουν υπόγεια είναι ανούσιες.
Έχουμε όμως κι άλλες απορίες. Στο ερώτημα για την κλίμακα και τον χαρακτήρα του νησιού απαντήσατε μόνο ποσοτικά, τόσα στα τόσα άρα τόσα. Αυτό φυσικά δεν μας καλύπτει διότι τα τοπία δεν είναι αριθμοί και στρέμματα. Επίσης ο νησιωτικός χαρακτήρας σήμερα δεν συνάδει με μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις και αυτόν ακριβώς τον νησιώτικο χαρακτήρα δεν λαμβάνετε υπόψη σας. Ειδικά για τη Χίο, που είναι ένα νησί με ιστορικα αστική κοινωνία, της οποίας δεν είναι καν ούτε σκέψη να στείλει τα μέλη της εργάτες σε μεταλλεία, δεν λαμβάνετε υπόψη σας ούτε τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Εδώ δεν είναι Χαλκιδική, που είχε χωριά με κόσμο και ανέργους που έψαχναν μεροκάματο. Εδώ είναι νησί που δεν έχει ανάγκη από τέτοιες συνθήκες εργασίας και τα χωριά τριγύρω από την έκταση που θα εκχωρήσετε δεν διαθέτουν εργατικό δυναμικό. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τι τάξης μεγέθους πρόκειται να είναι η εταιρεία και τι προτίθεται να κάνει με το εργατικό και λοιπό προσωπικό της, τις υποδομές, τους φυσικούς πόρους που θα χρειαστεί για να τους συντηρεί αλλά και για να φέρει εις πέρας τις εξορυκτικές και άλλες εργασίες της. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα για την διαμονή, πληθυσμό, εξόρυξη, εγκαταστάσεις, επεξεργασία, μεταφορά, δρόμους, λιμενικά έργα, εργοτάξια, τα πάντα κύριοι του υπουργείου για να έχουμε πλήρη εικόνα του τόπου μας μετά την υποτιθέμενη υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε αν η περιοχή προς αξιοποίηση που μας δείχνετε στον χάρτη θα είναι το μέλλον μας το δυσυωνο. Διότι από τη στιγμή που θα πατήσει η εταιρεία πόδι στο νησί, μετά θα είναι αργά για όλα. Θέλουμε να γνωρίζουμε συνολικά και εξαρχής.
Αν δεν ενημερώσετε πλήρως την κοινωνία για όλα αυτά και άλλα πολλά που ρωτούν οι πολίτες, τίποτε αλλο δεν μπορεί να ονομάζεται ενημέρωση. Δεν μας καλύπτουν απαντήσεις ασαφείς και του στυλ δεν γνωρίζουμε από τώρα διότι πρέπει πρώτα να γίνει η έρευνα ώστε να μάθουμε πόσο είναι το κοίτασμα κλπ. Αν είναι έτσι και δεν γνωρίζετε τίποτε πριν την έρευνα, θα έπρεπε να δημοσιεύσετε διαγωνισμό μόνο για έρευνα.
Από τη στιγμή που λέτε έρευνα και εκμετάλλευση οφείλετε να μας δώσετε ακριβείς και υπεύθυνες απαντήσεις για όλη τη διαδικασία μέχρι το τέλος της.